Vegafruit planira proizvodnju iz programa smrznutog voća i povrća

Poslovni rezultat Vegafruita d.o.o. iz Gradačca u 2014. godini nije bio u skladu sa planovima, jer su cijene ulaznih sirovina značajno povećane, a na poslovanje takođe je utjecala i slaba potrošačka moć bh. tržišta, izjavio je za Poslovni portal eKapija.ba generalni direktor Vegafruita d.o.o. Gradačac Tarik Dobrača.

Dodao je da se sa istim problemom suočavaju svi prerađivači iz poljoprivredne proizvodnje.

Spomenuo je da su cijene ulaznih sirovina posebno u periodu berbe skočile za 50 posto u svega sedam dana.

Naveo je da se prerađivački sektor suočava sa problemima velikih parafiskalnih nameta, od čak 72 posto, visokih poreza, nedostatka podrške izvozno orijentisanim firmama, nedostatka državne strategije za razvoj poljoprivrednog i prerađivačkog sektora i neuređenost tržišta koja omogućava pojavu nelojalne konkurencije.

Najavljeni projekti

“U 2015. godini očekujemo da će biti bolja situacija. Planiramo raditi na programu smrznutog voća i povrća, jer Vegafruit ima opremu za preradu ovog tipa”, rekao je Dobrača.

Prema riječima izvršnog direktora Vegafruita d.o.o. Benjamina Vukotića, najavljeni su i proizvodi iz programa destilata i rakija.

“Trenutno imamo svega dva proizvoda na tržištu, kao što su čuvena ‘Gradačačka šljivovica’ i ‘Jabukovača’. Planiramo proširenje asortimana, odnosno uvođenje novih okusa kruške, kajsije i dunje, jer imamo mogućnost takve proizvodnje”, dodao je Vukotić.

Pojasnio je da Vegafruit ima u planu ući i u segment umaka, ali da će sve zavisiti od procjene tržišta.

“U pitanju je marketinški intezivan proizvod i biće potrebno analizirati tržište i naše mogućnost kako bi lansirali teko nešto”, precizirao je Vukotić.

Brojni kooperanti

Dobrača je naveo da Vegafruit trenutno ima 73 stalno zaposlenih i oko 20 sezonskih radnika.

Kazao je da Vegafruit sarađuje sa velikim brojem lokalnih kooperanata, posebno po pitanju otkupa voća.

“Gradačaki kraj poznat je po proizvodnji šljive, jabuke i kruške. Najviše radimo sa poljoprivrednim zadrugama. ‘Gradačanka’ nam je jedan od najvećih dobavljača. Nekog posebno organizovanog otkupa prošle godine nije bilo, a otkup u ovoj godini zavisiće od ponude”, rekao je Dobrača.

Naveo je da Vegafruit ima saradnju i sa udruženjima građana, najčešće iz Živinica, Gračanice i Janje od kojih otkupljuje proizvode.

Dobrača je rekao da izvoz učestvuje sa oko 30 posto ukupne prodaje Vegafruita i dodao da nema podrške države izvozno orijentisanim firmama čak ni u marketinškim i promotivnim aktivnostima.

K.S. – ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close