Večeras počinje Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2014” od 23. do 28. oktobra

Dva filma iz BiH u takmičarskom programu…

Autor: BUKA

Ovogodišnji Međunarodni festival animiranog filma «Banjaluka 2014» počinje večeras, a u takmičarskom programu će se naći 39 filmova iz čitavog svijeta. Najviše pristiglih filmova je iz Hrvatske, Rusije, Poljske, Francuske, Španije i SAD-a. Za glavnu nagradu će se takmičiti i dva filma iz BiH, «Svakodnevica» Igora Đurovića i «Lindžo» Jurinka Rajiča. Autori ovih filmova će biti gosti festivala.

Osim glavnog takmičarskog programa, za najbolji dječiji animirani film takmičiće se 13 filmova, a o pobjednicima će odlučiti tročlani žiri u sastavu: Iva Ćirić iz Srbije, Miodrag Manojlović iz BiH i Tomislav Gregl iz Hrvatske.

U sklopu programa panorame biće prikazan 31 film, među kojima i «Smed» Zdravka Cvjetkovića i Sabine Pezo iz BiH.

Svi navedeni filmovi su selektovani od ukupno pristigla 425 filma iz 42 države svijeta. Nažalost, zbog redukovane i skromne finansijske podrške festivalu, pokrovitelja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Banjaluka, ove godine neće biti dodijeljena novčana nagrda za najbolji film festivala.

U pratećim programima, biće prikazana selekcija filmova sa međunarodnog festivala Trick iz Štutgarta, od čega 10 za odrasle i šest za djecu. Tu su i dva programa animiranih filmova francuskog studija animacije “Folimage”, kao i tradicionalni program na banjolučkom festivalu Carton d,or 2014 kao presjek nagrađenih animiranih filmova sa najznačajnijih evropskih festivala u kojem participira i banjalučki festival animiranog filma.

“Zagreb film” predstavlja se programom izbora literarnih adaptacija “Zagrebačke škole animiranog filma” i autorskom retrospektivom Pavao Štaltera, jednog od najznačajnijih živih svjetskih animatora. Godine 1963. u korežiji sa Zlatkom Grgićem, prema vlastitom scenariju, realizovao je zapaženi crtani film “Peti”, za koji je dobio više međunarodnih festivalskih priznanja. Godine 1967. realizovao je, prema vlastitom scenariju, crtani film “Kutije”, a 1970. završio je realizaciju, u korežiji s Brankom Ranitovićem, svoj najpoznatiji crtani film “Maska crvene smrti”, prema priči E. A. Poa. Godine 1972. sarađivao je kao glavni animator u Bourekovu animiranom filmu «Mačka», a 1979. radio je kao koscenarist sa Zlatkom Grgićem, Zdenkom Gašparovićem i Milanom Blažekovićem na seriji “Profesor Baltazar”. U sklopu njegove retrospektive biće prikazano 12 filmova.

Osim takmičarskog programa, u fokusu festivala će biti «priča» o jednom od najdugovječnijih aktivnih strip crtača na svijetu, Borivoju Dovnikoviću Bordi.
U saradnji sa Akademijom umjetnosti iz Banjaluke, biće upriličena izložba karikatura, a tim povodom biće prikazan i dugometražni dokumentarni film “Bordo –vječna stripovska mladost”, čijoj premijeri će prisustovati i reditelj filma Bernardin Modrić i scenarista i producent filma Veljko Krulčić.

Ove godine, kao i prethodnih, na festivalu će biti predstavljen peti broj strip časopisa «Parabellum». On je izdavačko čedo Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“. Nastao je iz čistog entuzijazma i ogromne ljubavi prema devetoj umjetnosti. Pored stripova, na stranicama ovog magazina objavljeno je i nekoliko tekstualnih rubrika posvećenih stripu. Svaki broj imao je više stranica od prethodnog, više stripova i tako se došlo i do broja 5, koji je najobimniji strip magazin ikad objavljen u bivšoj SFRJ. Ovaj «Parabellum» ima 268 strana, od kojih je 56 u boji i koji zaista nudi odlične stripove domaćih autora.

Iva Ćirić, član žirija, će 24. oktobra održati predavanje «Boja i emocije u animaciji», dok će dva dana kasnije 26. oktobra, drugi član žirija, Tomislav Gregl održati predavanje pod nazivom «Tehnika stvaranja klasičnog animiranog filma».

Festival je finansijski podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske sa 14.000 KM i grada Banjaluka sa 7.000 KM i održava se od 23. do 28. oktobra u Domu omladine, izuzev svečanog otvaranja koje će biti u Dječijem pozorištu RS i izložbe u Banskom dvoru.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close