Večeras otvorenje MMS festivala, a nedjelju promocija filmova u Gradskom kinu Visoko

Večeras od 20:00 sati u Zavičajnom muzeju Visokom biti će upriličena svečanost otvorenja trećeg po redu festivala umjetnosti i kreacije Many Men Show. Prigodnim programom na ovoj svečanosti organizatori će otvoriti sam festival i izložbu visočkog umjetnika Mirze Smajlovića, koja je ujedno i prvi događaj na ovogodišnjem festivalu.

Nakon otvorenja i izložbe svi MMS-ovci se sele na main stage, na trgu iza Zavičajnog muzeja Visoko kako bi uživali u koncertu Farisa Pinje i benda Bezbeli apstraklije.

No, iako je u posljednji tren stigla najava, ove godine MMS festival koji je pretrpan događajima teško je i bilo najaviti u kratkom vremenu, ali uspješni PR tim je to učinio, te je tako na dan otvorenja festivala ostalo da najavimo promocije filmova tri produkcije. Tokom posljednjeg dana festivala, u nedjelju, od 18:30 sati u Gradskom kinu Visoko biti će upriličena promocija filmova MaKprodukcije, TVFurda produkcije i PCRC/PINCH produkcije.

Razgovarali smo sa predstavnicima svake od ove tri produkcije, pa nam je tako, povodom ovogodišnjeg MMS festivala, govorio Malik Kurt, predstavnik MaK produkcije.

MaK-pro

Filmom i video produkcijom Kurt se bavi od 2011. godine, a u četiri godine rada kreirao je i režirao sedam kratkih filmova. Prvijenac je bio Digitalna ovisnost kojeg je predstavio 2011. godine da bi potom uslijedili: The pill (2013), Real life cheat codes (2013), The task (2013), Facebook takeover (2013), Flappy attack (2014) i Gold digger (2015). Svoje sposobnosti je pokazao i u izradi promo videa Dževada Poturka i snimanju spota za Hor Bostan i ilahiju Posljednji dah. Međutim, prvi film je izrodio i ljubav prema režiranju, snimanju i montaži.

“Kažu da jedna slika govori hiljadu riječi, sad zamislite koliko govore 24 slike u sekundi. Odatle moja ljubav prema filmu, da kažem i više! S obzirom da sam odrastao gledajući filmove i kao dijete ih zavolio, želio sam da i ja pokušam ispričati priču koristeći tada neki mobilni telefon. Tako je nastao moj prvi film”, kazao je Kurt.

U periodu od četiri godine koliko se bavi filmovima, Kurt kaže da je dosta sazrio u profesionalnom smislu gdje je istakao takmičenje na festivalima te kritike i nagrade koje su stizale sa svakim uratkom.

“Učestvovao sam na posljednja dva Sarajevo Film Festivala, te na posljednjem osvojio specijalnu nagradu u okviru Teen Arene. Prije dvije godine, 2013. godine, sam osvojio prvo mjesto na Sonyjevom takmičenju ‘Snimi i ti svoj film'”, kazao je Kurt te dodao sa kojim filmovima će se predstaviti na MMS festivalu u Visokom:

“Predstavićemo se sa naših par nagrađivanih filmova. Tu imamo Flappy Attack koji je prošle godine osvojio Specijalnu nagradu na Sarajevo Film Festivalu u sklopu TeenAction projekta. Jedan od mojih najdražih filmova je The Task i biće mi čast da ga ponovo predstavimo nakon što je osvojio prilično puno nagrada. Svakako da ćemo napraviti specijalno prikazivanje našeg najnovijeg kratkog filma Gold Digger i biće mi drago da naša publika još jednom pogleda to naše djelo.”

Za Kurta MMS predstavlja jedan kulturni event na dosta visokom nivou koji pruža priliku mladim i kreativnim ljudima da se promovišu.

“S obzirom da smatram da ove godine nismo imali kvalitetno Visočko ljeto, MMS će to svakako biti za mene ove godine”, zaključio je Kurt.

tvfurda-produkcija

TVFurda produkcija

Amir Hajdarević, lokalno poznat kao pokretač TVFurde, koja ima svoju stranicu kao i Youtube kanal. Njihov cilj jeste izazvati osmjeh na licima svojih sugrađana kao i da sami uživaju u tome.

Prvi put na našem Festivalu Amir predstavlja svoj kratkometražni film “Mašta”, koji je emitovan na lokalnim televizijskim postajama i portalima gdje je zabilježen veliki broj pregleda i pozitivne kritike.

Ko je Amir Hajdarević?

Rođen sam 28. aprila 1994. godine u BiH, tačnije u Zenici. Video produkcijom, montažom i režijom se bavim od 2011. godine, a “Mašta” je moj drugi kratkometražni film.

Kako ste došli na ideju za snimanje ovog filma i kako je protekla realizacija filma?

Ideja je došla slučajno, kao i većini umjetnika, u kasne sate budim se uzimam olovku i hartiju i krećem pisati scenario za “Maštu”…. Hahah.

Šalim se naravno, ideju sam dobio na poslu koji sam radio, iz dosade počeo sam maštati i tako i nastade “Mašta”. Snimanje je proteklo odlično, djeca su se zabavila, nešto sitno pojela na račun silnih sponzora koji su nam pomogli. Sve u svemu odlično.

Kako je snimati film sa djecom i životinjama, poznavajući njihovu neukrotivu narav?

Djecu za glumce sam izabrao zbog toga što su iskreni, neiskvareni i zanimljivi, inače volim djecu tako da ih planiram imati što više. Pa ako ima neka hanuma koja ima isto mišljenje neka se javi na broj 060/302-7986. Rado cu i njoj nešto izmaštati.

Šta za Vas znači MMS festival?

MMS je odlična manifestacija, koja je itekako potrebna seoskom, neukom, narodu punom Ceca i Šabana, da se malo emancipuju i vide kako izgleda neko kulturno dešavanje.

pcrc-pinch-produkcija

PCRC/PINCH produkcija

Dokumentarne serije ‘’Obični heroji’’ producirane od strane Centra za postkonfliktna istraživanja (CPI) u partnerstvu sa londonskom produkcijskom kućom PINCH Media i uz podršku Al Jazeera Balkans, prikazuju stvarne priče bosanskih građana, koji su, birajući da spasu “onog drugog”, postali heroji u vremenu kada je u njihovoj zemlji počinjen genocid.

Svaka epizoda uključuje intervjue sa spasiocima i onima koje su spasili; razgovore sa susjedima, prijateljima i članovima porodice, te objašnjava kakav uticaj ponašanje spasilaca ima na proces pomirenja, izgradnje mira i demokratske tranzicije.

Jagoda i Hamdija

Hamdija je prvi put upoznao Jagodu i Iliju kao veoma mlad momak u bosanskom selu Oćevija. Hamdija je kod ovog para pronašao posao njegujući i čuvajući njihovo stado ovaca. Kasnije se vratio kući ne znajući da će ga tri godine kasnije rat vratiti Jagodi i Iliji.

Hamdija je bio Bošnjak, musliman, dok su Ilija i Jagoda bili Hrvati, katolici, ali je njihova ljubav bila potpuno slijepa za te razlike. Uskoro će postati porodica čije veze nikad neće biti prekinute. Ovo je priča o dječaku koji je tražio utočište u vremenu rata i dva obična heroja koji su riskirali svoje živote da bi ga zaštitili.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close