Večeras otvaranje 20- SFF-a

Gala projekcijom filmskog omnibusa “Mostovi Sarajeva” s rediteljskim potpisom trinaest autora u Narodnom pozorištu, te projekcijama filmova “Pasja ljubav” u Ljetnom kinu HT Eronet i “O konjima i ljudima” u kinu Meeting point večeras će biti dignuta zavjesa 20. izdanja najveće regionalne filmske smotre – Sarajevo Film Festivala (SFF).

U narednih devet dana poklonici sedme umjetnosti uživat će u oko 250 filmova iz 60 zemalja svijeta koje u svom programu ove godine na 20. rođendan nudi publici Sarajevo Film Festival, a okupit će i vrhunske poznavaoce filma, glumce, režisere, scenariste i druge ljubitelje ove umjetnosti.

Film “Mostovi Sarajeva” otvara Takmičarski program igranog filma SFF-a. To je samo jedno od 13 ostvarenja koja će biti prikazana u okviru ovog festivalskog programa. Veliki broj filmova ovaj se put bavi temama identiteta i pripadanja, te sukobom između tradicionalnog i savremenog.

Od toga, devet filmova je u konkurenciji koji se takmiče za nagrade Srce Sarajeva, dvije su gala projekcije te dva omnibusa izvan konkurencije. Također, u okviru ovog programa bit će zabilježene tri svjetske premijere, jedna internacionalna te pet regionalnih.

Festival će trajati do 23. augusta, a zvanično će biti zatvoren dodjelom nagrada.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close