Bh. atletičar večeras nastupa u finalu EP-a: Tuka ispisuje povijest naše kraljice sportova

Bh. atletičar Amel Tuka načinio je presedan u našoj kraljici sportova. Izuzev Amela, nijedan drugi atletičar iz naše zemlje nije uspio ući u finale trke Evropskog prvenstva na 800 metara.

On je u srijedu u polufinalu u Zürichu ostvario rezultat od 1.47,18 minute, što je bilo dovoljno da se kvalifikuje u veliko finale EP-a, koje će biti održano večeras sa početkom u 19.55 sati.

Veliki potencijal

Tuka je tako uveliko skrenuo pažnju na svoj potencijal.  Zanimljivo je podatak da se relativno kasno okrenuo atletici jer se u djetinjstvu bavio prije svega borilačkim sportovima.

“Moguće je da su mu borilačke discipline dodatno ulile samopouzdanje i upornost. To se vidi u njegovim sadašnjim nastupima. Nikad se ne predaje. Veliki je borac. U svojoj karijeri ima titulu balkanskog prvaka, bio je bronzani na EP za mlađe seniore prošle godine u Finskoj na osam stotina metara, a uz to je dvostruki državni rekorder na 400 i osamsto metara”, kazao je generalni sekretar ASBiH Milan Pedalo i dodao:

“Na prošlom EP u Helsinkiju, Amel se plasirao u polufinale. Ove godine je  napravio iskorak. On je sazrio u odličnog atletičara, a s obzirom na to da su mu 23 godine, pred njim je sjajan period. Veliku zaslugu za njegov atletski uspon ima trener Halid Sedić, koji ga je doveo do dobrih rezultata ostvarenih još dok se takmičio u kategoriji mlađih seniora. Uz sve pozitivne atribute, treba reći da je Amel i odličan student mašinskog fakulteta.”

Generalni sekretar ASBiH je izjavio da se potajno nadao da će se Amel probiti u finale.

“Teško je prognozirati ishod večerašnje trke. Ostaje pitanje da li će mu ležati stil trčanja, koji će mu pokušati nametnuti rivali. Očekujem da će on taktički zrelo trčati i da će ostvariti dobar plasman. Dosadašnje trke pokazale su da je spreman i čini mi se da je sačuvao rezervu snage koju će iskoristiti u finalu. Iako ima osmo vrijeme u finalu, siguran sam da on neće biti posljednji, već da će se boriti za plasman od petog mjesta pa naviše. Moguće i da će se umiješati i u borbu za medalju. Dosad se borio samo za to da prođe u naredni krug i zato nije pokazivao sve što zna. Sada je sve otvoreno. Možda neće biti prvi, ali, recimo da osvoji bronzu, ja se tome ne bih iznenadio”.

Prema njegovim riječima u borbi za medalju bi Amel Tuka trebao istrčati svoju dionicu za najmanje 1.45 minuta.

“Amel Tuka je jak finišer. On će ginuti za dobar rezultat, to je sigurno”.

Na sve ili ništa

Predsjednik ASBiH Suad Kaknjo, koji se nalazi u Zürichu, rekao je da se Alem Tuka već ispunio sve što je želio.

“Međutim, sada kada je ušao u finale nema odustajanja. Alem je veliki borac i on sada ide na sve ili ništa. Moram naglasiti da je vrlo rasterećen što ohrabruje. Odlično se osjeća. Izlivi emocija nakon prolaska u finale bili su neopisivi. Amel ima velike kapacitete i zato možemo očekivati dobre rezultate”.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close