BiHPolitika

Važno obaviještenje iz ambasada BiH u Berlinu i Beču

Kako se vratiti u BiH

Boravak bez vize u nekoj od zemalja EU, duže od 90 dana je ilegalan i može rezultovati trajnom zabranom ulaska u zemlje Šengena. To je mnoge naše sugrađane, koji su po ovom osnovu u nekoj od zemalja EU, zabrinulo, jer će zbog novonastale situacije i zatvaranja granica zbog korona virusa, ovu odredbu morati prekršiti.

„Nalazim se u Njemačkoj i 25. marta ističe 90 dana mog boravka ovdje. Ne znam kako ću kući, granice su zatvorene, ovdje sam u posjeti porodici i nemam zdravstveno osiguranje tako da me u svemu ovom hvata još veća panika“, jedno je od nekoliko upita upućenih našoj redakciji.

Tim povodom obratili smo se Ministarstvu vanjskih poslova BiH, te našim Ambasadama u Njemačkoj i Austriji.

Iz Ministarstva još nismo dobili odgovor, ali iz Ambasada jesmo.

Ambasada BiH u Njemačkoj

Potvrđeno nam je da je Ambasada BiH u Berlinu u kontaktu sa Ministarstvom vanjskih poslova SR Njemačke u pogledu rješavanja statusa državljana Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalaze na teritoriji SR Njemačke po osnovu bezviznog režima do 90 dana. 

“U tom smislu, očekujemo odgovor u vezi načina na koji će biti riješeno ovo pitanje, a uzimajući u obzir da je eventualni boravak preko 90 dana uzrokovan isključivo vanrednim okolnostima. U međuvremenu, Ambasada je u neposrednom kontaktu sa našim državljanima i evidentira sve pojedinačne slučajeve”, istakli su za BUKU novodeći da će u toku dana biti objavljeni i brojevi telefona na koje se građani naše zemlje trebaju javiti u slučaju da osjete simptome izazvane korona virusom.

Brojevi će biti objavljeni na web stranici Ambasade.
 

Ambasada BiH u Austriji

U Ambasadi BiH u Austriji nam je takođe potvrđeno da ovo pitanje pokušava riješiti sa vlastima Austrije.

„Na sastanku održanom za predstavnike diplomatsko-konzularnih predstavništva akreditiranih u Republici Austriji informisani da zbog novonastale situacije u zemlji kao i cijelom svijetu, za osobe koje borave na teritoriji Republike Austrije duže već što je predviđeno Sporazumom o bezviznom režimu, da će vlasti Republike Austrije biti tolerantni prema isitim”, saopšteno nam je. 

Ipak su naveli i da trenutno nemaju pismenu i zvaničnu potvrdu nadležnih institucija Republike Austrije o istom, te mole sve da ovu informaciju uzmu sa rezervom.

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close