Vatikan: “Neće biti smaka svijeta 21. decembra”

Direktor Opservatorije u Vatikanu, svećenik Hose Fuentes, negirao je sve brojnije navode o tome da će za dvije nedjelje nastupiti kraj svijeta i da je to zapisano u kalendaru drevnog naroda Maja.

“Neće nastupiti kraj svijeta za dvije nedjelje, uprkos tome što se predviđa suprotno”, napisao je Fuentes u vatikanskom listu “Oservatore romano”, ističući da “nije vrijedno ni raspravljati” o scenarijima strašnog suda na osnovu majanskog kalendara, koji su preplavili internet pred navodnu apokalipsu 21. decembra.

“Da, svemir se širi i ako su pojedini modeli tačni, u jednom trenutku će se ‘odvojiti’, ali tek za nekoliko milijardi godina”, tvrdi Fuentes i ističe da kršćani duboko vjeruju da “smrt nikada ne može da ima posljednju riječ”, prenio je AP.

Majanski kalendar počinje 3.114. godine prije nove ere i dijeli vrijeme na razdoblja od oko 400 godina, poznata kao baktune.

Maje su izbrojale 13 baktuna od kojih se posljednji završava 21. decembra 2012, što je pokrenulo pravu lavinu tvrdnji da je drevni narod zapravo za taj datum prorekao smak svijeta.

Stručnjaci, međutim, navode da se za Maje 21. decembra završava samo jedan od kalendarskih ciklusa.

(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close