Uz Dan volontera: Da su plaćeni godišnje bi zaradili 15 hiljada KM

Generalna skupština UN-a proglasila je 1985. godine 5.decembar Međunarodnim danom volontera. Obilježavajući ovaj datum zenički volonteri, okupljeni oko Lokalnog volonterskog servisa, organizovali su niz aktivnosti kojima su usmjerili pažnju javnosti na značaj društveno korisnog rada.

Lokalni volonterski servis-Asocijacija Margina Zenica, u saradnji sa Crvenim krstom i još desetak nevladinih organizacija, obilježio je Međunarodni dan volontera.

– Nakon brojnih zahtjeva da se volontiranje zakonski uredi, nedavno je na nivou Federacije usvojen zakon čija će primjena u budućnosti mladima otvoriti mogućnost za zaposlenje. Definiše šta je to volonterstvo i koje se aktivnosti priznaju kao društveno korisne, – kaže predsjednica Asocijacije Margina, Hadisa Kamber.

Kroz  Lokalni volonterski servis volonteri su u zajednici radili oko 2.000 sati. Poređenja radi, taj fond sati ima radnik tokom jedne godine, za šta dobije naknadu u iznosu od skoro 15.000 KM. To dovoljno govori koje ekonomske vrijednosti ima volonterski rad.
5. decembar, Međunarodni dan volontera, obilježili su i aktivisti Udruženja Naša djeca, koji su se susreli sa Jasminom Duvnjakom, poslanikom u federalnom parlamentu, inače, predlagačem nedavno usvojenog Zakona o volontiranju.

– Volonterima i volonterkama napokon se volonterski rad u struci priznaje kao radno iskustvo, – saopšteno je.

rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close