Uvoz u BiH – Za pet vozila spiskali milion!

Dok dobar dio bh. građana jedva sastavlja kraj s krajem, za neke ipak nema krize, o čemu svjedoči i podatak da je za pet vozila, uvezenih u BiH ove godine, sa uvoznim dažbinama ukupno potrošeno više od milion maraka!

Autor: Nezavisne novine

Riječ je o dva mercedesa, te po jednom land roveru, maseratiju i audiju, za koje su ponosni vlasnici, ilustracije radi, spiskali 1.253 prosječne neto plate “običnih smrtnika”.

“Uvezen je land rover, čija je vrijednost bila 197.974, a uvozne dažbine plaćene su 33.674 marke. Uvezen je i mercedes benz S 350, vrijednosti 189.647 maraka, a dažbine su iznosile 33.254 marke, kao i još jedan takav mercedes, koji je plaćen 158.935 maraka, a uvozne dažbine iznosile su 27.032 marke”, naglasio je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Po njegovim riječima, u BiH su ove godine uvezeni još i maserati ghibli 3.0, vrijedan 168.831 marku, a dažbine su iznosile 28.752 KM, kao i audi RS 6 avant, koji je plaćen 168.474 KM, a dažbine su iznosile 28.669 maraka.

Komentarišući brojke od kojih se onima koji imaju prosječne ili ispotprosječne plate vrti u glavi, sindikalne vođe naglašavaju da je u BiH nestala srednja klasa.

“Država je u velikim problemima, kako ekonomskim, tako i socijalnim, i mi srednju klasu više nemamo. Imate one koji su siromašni ili na granici sa siromaštvom, te one koji su bogati i superbogati”, naglašava Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Ovakvo stanje, prema njegovim riječima, odgovara onima koji imaju novca da uvoze vozila vrtoglave vrijednosti.

“To su novopečeni feudalci, ljudi koji se, imam osjećaj, svete i sada su ‘glavne face’. Na taj način pokazuju jednu vrstu moći i time su proizveli kontraefekat kod naroda”, ocjenjuje Bajramović.

Po podacima iz UIO BiH, u našu državu se najviše uvoze automobili njemačkih i francuskih proizvođača.

Ilustracije radi, ponosni vlasnici za te automobile potrošili 1.253 prosječne neto plate “običnih smrtnika”

“U prvih šest mjeseci ove godine u BiH su uvezena ukupno 29.004 putnička motorna vozila ukupne vrijednosti 238 miliona KM. Kad je u pitanju vrsta vozila koja se uvoze naviše, tu ima ‘Folksvagenovih’ vozila, škoda, vozila marke opel, reno, sitroen, ford…”, rekao nam je Kovačević.

On je potvrdio da ukupno obračunate i plaćene dažbine prilikom uvoza putničkih vozila u BiH u prvih šest mjeseci ove godine iznose 46 miliona KM.

“Od početka prošle godine na uvoz polovnih putničkih motornih vozila iz EU ne plaća se carina, već samo PDV u iznosu od 17 odsto, ukoliko uvoznik dokaže da se radi o vozilu koje ima porijeklo iz neke od zemalja članica EU”, rekao je Kovačević.

Međutim, Ševal Kovačević, inženjer saobraćaja i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH, smatra da iz BiH izlaze ogromne cifre na uvezena vozila, što, kako on ističe, odgovara državama koje te automobile prodaju.

“Dovoljno je samo navesti podatak da je u prošloj godini uvezeno oko 58.000 vozila za koje je otišao novac iz BiH za nabavku, u vrijednosti 500 miliona KM”, ističe Ševal Kovačević.

Kako dodaje, “Evropa je zabranila BiH da naplaćuje ulazne carine za vozila”.

“Tako smo ostali godišnje ‘kratki’ za oko 50 miliona KM, koliko je manje u kasi UIO BiH, i to samo za rabljena vozila”, naglašava on.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close