UIO BiH: Oduzeta roba u vrijednosti od 2,2 milijuna KM

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH u nastavku akcije kodnog naziva “Džoker” privremeno su oduzeli raznu robu kineskog podrijetla u vrijednosti od 2,2 milijuna KM. Nakon što službenici UNO 25.03.2014. godine na području Sarajeva uz saradnju sa službenicima SIPA-e izvršili pretres obveznika Anelsis d.o.o iz Sarajeva, koji se bavio uvozom robe kineskog podrijetla, u nastavku akcije “Džoker” kontrolirano je ukupno 18 poslovnih partnera pomenutog obveznika iz Sarajeva. Na području regionalnog centra UNO u Tuzli aktivnosti su se provodile na terenu kod 13 obveznika i to prodajnih objekata na tržnici Arizona, koji su najvećim dijelom u vlasništvu kineskih državljana. Na području regionalnog centra UNO u Sarajevu službenici Uprave vršili su provjere poslovanja kod 5 obveznika. Prilikom kontrola otkrivena je velika količina razne robe kineskog podrijetla, a najviše tekstila i tekstilnih proizvoda, za koju nije postojala nikakva dokumentacija o podrijetlu, što znači da postoji sumnja da je ta roba uvezena u Bosnu i Hercegovinu na nezakonit način, odnosno da prilikom uvoza te robe u BiH nisu plaćene zakonom predviđene uvozne pristojbe a to su carina i PDV. Roba je privremeno oduzeta i svakom pojedinačnom postupku pred naležnim sudovima utvrdiće se eventualno postojanje prekršajnih odnosno krivičnih djela. Nakon oduzimanja robe kontrole knjigovodstvenih stanja kod svih obveznika nastavljaju inspektori UNO u Sektoru za poreze.

Prilikom kontrola i oduzimanja robe na tržnici Arizona, akciji službenika UNO prisustvovao je i ambasadaor Republike Kine u Bosni i Hercegovini, kojem su službenici Uprave pružili osnovne informacije o aktivnosti koja se provodi na terenu, te je zaklječno da će biti održan i sastanak ambasadarora i ravnatelja UNO.

Podsjećamo, u akciji kodnog naziva “Džoker”, koja je započela 25.03.2014. godine bilo je privedeno ukupno pet lica, od čega su dvije osobe zadržana u pritvoru. Ranije, u prosincu 2013. godine službenici UNO u Sarajevu su oduzeli su 21.984 komada raznih parfema svjetski poznatih proizvođača. Tada je, obveznik Anelsis d.o.o iz Sarajeva, prijavio za uvozno carinjenje u BiH pošiljku u kojoj su bili prijavljeni dezodoransi kineskog porijekla u pojedinačnoj vrijednosti od 0,71 eura po komadu. Detaljnim pregledom pošiljke službenici UNO, umjesto prijavljenih dezodoransa otkrili su više od 8 tona raznih parfema, svjetski poznatih proizvođača ukupne tržišne vrijednosti 1,5 miliona evra.

www.magazinplus.eu – UIO BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close