-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleZdravlje

Usvojena nova pravila za ulazak u EU

Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID-certifikat moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testu prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su djeca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

Vakcinacija, testiranje ili status oporavka od COVID-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim certifikatom EU o koronavirus, trebale bi biti ključne odrednice za putovanja, stoji u usvojenim novim preporukama Vijeća Evropske unije, koje nisu obavezujuće i ostavljaju državama članicama odluku o njihovoj primjeni.

Preporučeno je da mjere protiv koronavirusa treba primenjivati uzimajući u obzir individualni status umjesto situacije na regionalnom nivou, sa izuzetkom područja u kojima virus cirkulira u veoma visokim nivoima.

Vijeće EU je usvojilo preporuku o “koordiniranom pristupu” kako bi se omogućilo sigurno kretanje tokom pandemije COVID-19.

„To znači da vakcinacija, testiranje ili status oporavka od COVID-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim certifikatom EU o koronavirusu treba biti ključna odrednica. Pristup zasnovan na ličnosti će značajno pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima“, navodi se u saopćenju Vijeća.

Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i perod važenja COVID- certifikata biti ograničen na 270 dana.

– Države članice bi takođe mogle prihvatiti certifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili Svjetska zdravstvena organizacija – navodi se u preporukama Vijeća.

Važeći digitalni COVID-certifikat podrazumijeva:

– Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

– Negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata prije putovanja.

– Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

– Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID-certifikat moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testu prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su djeca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

EU će, kako je rečano, nastaviti procenjivati situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam tzv. “hitne kočnice” u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

Preporuke Vijeća EU nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primjeni.

Politicki

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close