BiHPolitika

Usvojena inicijativa SDS-a i PDP-a o izmjeni Poslovnika

Predstavnički dom Parlamenta BiH po hitnom je postupku na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika ovog doma.

Inicijativu poslanika Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Branislava Borenovića i Mire Pekić podržalo je ukupno 26 poslanika.
 
Rasprave o samom sadržaju izmjena i dopuna Poslovnika o radu nije bilo, ali izjašnjavanju jeste prethodila rasprava o neophodnosti hitnog postupka.
 
Tokom te rasprave, poslanik Branislav Borenović, jedan od predlagača inicijative, rekao je kako je neprimjereno nakon 11 mjeseci nerada Predstavničkog doma slušati ubjeđivanja da nema razloga za hitnu proceduru.
 
– Parlament stoji 11 mjeseci, ništa se ne dešava. Stoji 300 različitih tačaka, 50 različitih sporazuma, više od 160 revizorskih izvještaja, više od 60 izvještaja o radu različitih institucija, desetine zakona… Kao ozbiljni i odgovorni ljudi donijeli smo odluku da predložimo način kako da Parlament profunkcioniše i jedini način je da to bude po hitnom postupku – pojasnio je Borenović.
 
Izmjene Poslovnika o radu, navodi, isključivo se tiču ubrzavanja procedura kada je u pitanju nerad poslaničkih klubova, poslanika i indolentno ponašanje Kolegijuma.
 
– A zašto hitnost? Pa upravo zato što smo to imali jedino kao mogućnost. Sve drugo bilo bi čisto politikanstvo, kukavičluk i bijeg o realnosti u kojoj se danas nalazimo – rekao je Borenović, dodajući da je ovaj dokument u Pisarnicu Parlamenta BiH dostavljen 7. novembra.
 
Staša Košarac (SNSD) ističe da su mnoge stvari u BiH nelogične – 11 mjeseci nisu implementirani izborni rezultati i negira se izborna volja građana.
 
– Nije bilo potrebe za hitnom sjednicom. Postoji opravdan razlog da se Poslovnik mijenja u redovnoj proceduri. A ovakvim načinom izmjena Poslovnika ulazi se u politički avanturizam i to može postati praksa koju možda nećemo imati načina da spriječimo u nekom doglednom vremenu – poručio je Košarac.
 
Ranije je identičan stav – da nema nijednog razloga za razmatranje izmjena Poslovnika po hitnom postupku – iznijela i Borjana Krišto iz HDZ-a BiH..
 
– U ovom trenutku za to ne postoje razlozi hitnosti. Moj lični a i stav HDZ-a je da mi nećemo podržati niti prijedlog da se raspravlja po hitnom postupku, a niti sadržaj izmjena Poslovnika – dodala je Krišto.
 
Današnja treća hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH je završena.
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close