BiHPrivreda

Usvojen zakon o osiguranju depozita u bankama u BiH

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bih, nakon današnje sjednice kazao je da su usvojeni zakoni o osiguranju depozita u bankama u BiH. 

“Usvojen je Zakon o osiguranju depozita u bankama u BiH, čime je zaokružen paket od pet zakona koji su biti za bankarski sistem BiH i koji su dio prethodnih mjera unutar aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Taj zakon unapređuje dosadašnje procedure u ovoj oblasti i djelovanju agencije, imajući u vidu obavezno članstvo za sve banke, skraćivanje roka za isplatu deponenata na 20 dana i činjenici da se sada proširuje mandat agencije u jednoj izuzetno važnoj oblasti, a to je proces restruktuiranja banaka, koji daje punu sigurnost ne samo bankama, nego i deponentima i komintentima unutar banaka“, kazao je Zvizdić.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, koji je predložio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita, u čijem su sastavu državni i entitetski ministri finansija i guverner Centralne banke BiH.

Novim zakonom omogućena je bolja zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH te je uvedena mogućnost restruktuiranja banaka. Propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski ulaze u proces osiguranja depozita.
Agencija za osiguranje depozita BiH sa sjedištem u Banjoj Luci i filijalama u ovom gradu i Sarajevu nadležna je, između ostalog, za isplatu depozita fizičkih i pravnih lica u bankama članicama u skladu s ovim zakonom, kao i za učešće u procesu restruktuiranja banaka.

Prijedlog zakona bit će upućen Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po skraćenoj proceduri, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close