BiHPrivreda

Usvojen Program ekonomskih reformi do 2021.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojilo je na današnjoj sjednici Program ekonomskih reformi (ERP) za period 2019 – 2021. godine.

Program je sastavljen od pet tematskih cjelina, uključujući prioritete strukturalnih reformi, makroekonomski i fiskalni okvir.

Reforme će biti usmjerene na unapređenje strateškog i zakonodavnog okvira u skladu sa ugovorom o uspostavljanju energetske zajednice, stvaranje održivog sistema finansiranja željezničke infrastrukture, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, jačanje sistema infrastrukture kvaliteta BiH po modelu EU.

Radit će se na daljnjem unapređenju sektora komunikacija i informacionog društva, uz usklađivanje regulatornog okvira sa standardima EU, intenziviranju saradnje u obrazovanju i povećanju efikasnosti tržišta rada, uspostavljanju efikasnog sistema potrošnje u zdravstvu i unapređenju sistema socijalne zaštite.

Program ekonomskih reformi će biti proslijeđen Evropskoj komisiji, saopćeno je iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close