Usvojen nacrt zakona o zaposlenicima u organima lokalne samouprave

Jučer je, u nastavku 19. redovne sjednice Predstavničkog/Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, usvojen Nacrt zakona o zaposlenicima u organima jedinica lokalne samouprave.

U burnoj raspravi koja je trajala od 10:00 do 12:30 sati usvojeni su slijedeći Zaključci:

1.            Prihvata se Nacrt zakona o zaposlenicima u organima jedinica lokalne samouprave, te može poslužiti kao temelj za izradu Prijedloga zakona.

2.            Zadužuje se predlagatelj da uzme u obzir sve primjedbe iznesene tokom rasprave, kao i one koje su pristigle u pisanoj formi.

3.            Zadužuje se predlagatelj da uzme u obzir mišljenje Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog/Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

4.            Provesti javnu raspravu u trajanju od 90 dana.

Tokom glasanja 52 poslanika su bila ZA, 18 PROTIV i 4 SUZDRŽANA.

Iz Savez općina i gradova FBiH Sarajevo  napominju da je Nacrt zakona o zaposlenicima u organima jedinica lokalne samouprave izradila Radna grupa Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, te da Savez kontinuirano u periodu od 2006. godine radi na iznalaženju zakonskih rješenja kako bi se na jedinstven način regulisao radnopravni status zaposlenika na lokalnom nivou za sve jedinice lokalne samouprave u FBiH.

Predlagatelj Zakona je Federalno ministarstvo pravde, stoji u saopštenju Savez općina i gradova FBiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close