PolitikaRegion

Usvojen izvještaj o BiH, europski parlamentarci zabrinuti

Europski parlamentarci izrazili su zabrinutost za zastoj u provođenju reformi koje se odnose na europski put Bosne i Hercegovine, objavljeno je danas iz sjedišta ove institucije nakon glasanja o izvještaju o napretku u BiH, koji je usvojen sa 468 glasova.

Izvještaj koji ocjenjuje napredak zemlje ka mogućem članstvu upozorava da je zastoj u provođenju reformi primjetan od sredine 2017, uprkos posvećenosti zemlje reformskoj agendi.

Parlamentarci dalje izražavaju zabrinutost za korupciju koja se ispoljila u izborima održanim u oktobru prošle godine kao i izbornoj kampanji, kojom je dominirala etnonacionalna retorika i koja se fokusirala na podjele iz prošlosti više nego na rješenja za svakodnevne probleme bh. građana.

EU zvaničnici također naglašavaju potrebu za brzom uspostavom vlasti u federalnom Domu naroda, u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH, te pozivaju da se pravne rupe u Izbornom zakonu isprave na sistematičan način

“Europski parlament ponavlja potrebu da BiH nastavi sa provođenjem ustavnih, političkih i izbornih reformi kako bi se zemlja transformirala u učinkovitu, inkluzivnu i funkcionalnu državu na temeljima vladavine prava,” navodi se u izvještaju.

Parlamentarci podsjećaju političke lidere i institucije da su obavezni pristupiti ratnim dešavanjima na objektivan način te izražavaju žaljene zbog veličanja osoba koje su osuđene za zločine protiv čovječnosti.

Članovi Europskog parlamenta naglašavaju da bh. aplikacija za članstvo predstavlja strateški izbor i posvećenost prema napretku ka EU.

Specijalni izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda je ponovio “snažnu podršku” ove institucije EU integraciji BiH, ujedno izražavajući zabrinutost zastojom u reformskim procesima i post-izbornom političkom situacijom.

“Vlasti na svim nivoima moraju biti brzo formirane, kako bi se ponovo pokrenuo posao na reformama koje vode ka EU, kako ekonomskim tako I političkim. Ako BiH želi dobiti kandidatski status što prije, onda mora pokazati ne samo predanost EU putu nego I konkretne rezultate”, rekao je Preda.

Izvještaj je usvojen sa 468 glasova za, 123 protiv, dok su 83 parlamentarca bila suzdržana.

N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close