Ustoličenje pape Franje: Pokazujte ljubav prema svima, posebno prema djeci, starijim i nemoćnim!

Papa Franjo je svečano ustoličen kao novi poglavar Rimokatoličke crkve. On je primio je “ribarov prsten” i papski ogrtač – “palijum”, na početku mise na Trgu svetog Petra u Vatikanu, kojoj pisustvuju stotine hiljada ljudi. Grupa kardinala zatim je prišla papi Franji i zaklela mu se na vjernost.

Zaštitničko ponašanje

Tokom liturgijskog slavlja i propovijedi papa Franjo se posebno osvrnuo na zaštitničku ulogu svetog Josipa.

“Uloga Josipa zaštitnika proširila se i na Crkvu, o čemu je govorio i papa Ivan Pavao II”, istaknuo je papa Franjo.

“Josip nas štiti i čuva duhovno biće Crkve. Na koji način Josip obnaša ulogu zaštitnika? Diskretno, skromno, u tišini, ali u stalnoj prisutnosti i unutarnjoj vjeri. Njegova je zaštita uvijek s nama, u dobrim i lošim vremenima. Bog ne želi da mu čovjek gradi dom, on želi da čovjek bude vjeran Božjem planu, i Bog je taj koji gradi kuću, ali iz ‘živog kamenja” , rekao je papa Franjo.

Vjernike je pozvao na zaštitničko ponašanje prema svijetu i ljudima

“Poziv na zaštitničko ponašanje nije upućen samo kršćanima, to je stvar ljudskosti i uključuje sve. Znači da trebamo štititi sva stvorenja, kako je rečeno u knjizi Postanka i kako nam je pokazao Sveti Franjo Asiški – poštujući okoliš i pokazujući ljubav prema svakoj osobi, posebno prema djeci, prema starijim i nemoćnim. Porodice se trebaju međusobno brinuti za svakoga člana. Roditelji se brinu za svoju djecu, a s vremenom djeca postaju zaštitnici roditeljima”, rekao je papa Franjo.

Brojne zvanice

Na svečanost u Vatikanu stigli su mnogi evropski i svjetski zvaničnici i više od 150 delegacija. Rimske vlasti očekuju gotovo milion ljudi tokom svečanosti.

Na svečanosti će biti brojni političari iz čitavog svijeta. Među njima i američki potpredsjednik Joe Biden te meksički predsjednik Enrique Pena Nieto i njegov čileanski kolega Sebastian Pinera. Latinska Amerika, u kojoj danas živi 40 posto svih katolika, bit će snažno zastupljena na svečanoj misi kojom novi papa preuzima službu.  Očekuje se i dolazak Dilme Roussef, predsjednice Brazila, najveće latinoameričke države.

Evropsku uniju predstavljat će predsjednici Evropskog vijeća Hermann Van Rompuy te Europske komisije Jose Manuel Barroso.  Rusiju bi trebao predstavljati predsjednik Dume Sergej Nariškin.

Svečanoj misi kojom novi papa preuzima službu nazočit će i okrunjene glave, belgijski kralj Albert II. i kraljica Paola, veliki luksemburški vojvoda Henri, a Britaniju će predstavljati vojvoda od Gloucestera, rođak kraljice Elizabethe II.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close