Uspješna donatorska večer za spomenik papi Ivanu Pavlu II

Vrhbosanska nadbiskupija i Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” organizirali su sinoć u Sarajevu donatorsku večeru u cilju prikupljanja sredstava za izgradnju spomenika blaženom papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu, koji će biti postavljen ispred Katedrale Srca Isusova.

Događaj na visokom nivou okupio je brojne zvanice i predstavnike političkog, društvenog i kulturnog života BiH, te diplomatski kor u BiH.

Pored zvaničnih govora, tokom večeri prikazani su ulomci iz papinih govora prilikom njegovih posjeta Sarajevu 12. i 13. aprila 1997. godine, dok je umjetnički dio programa upotpunio nastup sopranistice Katarine Kikić uz klavirsku pratnju Bartolomeja Stankovića.

Prigodnim govorima o značaju podizanja spomenika papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu prisutnima su se obratili nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik HKD “Napredak” Franjo Topić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Kardinal Puljić je naglasio da se na ovoj svečanosti prisjećamo velikog prijatelja koji nas je iskreno volio, što i lično može posvjedočiti.

Prisjetio se papinih riječi na kraju njegovog pohoda u BiH – “Ostaću sa vama”, naglasivši da će upravo to i biti ostvareno izgradnjom spomenika čiji će cilj biti poruka mira.

– Ovaj papa je papa civilizacije ljubavi koji je toliko čovjeka volio i bio blizak ljudima. Prije sto godina počeo je krvavi rat, a ovo stoljeće ponovo mora biti stoljeće izgradnje ljubavi i mira – kazao je on.

Puljić smatra da je izazov za sve nas dati doprinos izgradnji zemlje u kojoj će se svi osjećati kao kod kuće.

– Ova zemja je paradigma Evrope. Ako ona ne opstane, neće ni Evropa – poručio je kardinal.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je u kratkom govoru ocijenio da je podizanje spomenika papi mali čin zahvalnosti jednom velikom čovjeku.

Taj spomenik, kako je istaknuo, bit će doprinos izgradnji društva mira, te spomenik mira svim narodima i od svih naroda u BiH.

Zahvalivši svima na dolasku, predsjednik HKD “Napredak” Franjo Topić je podsjetio na podatak da je papa Ivan Pavle II čak 263 puta govorio o BiH, a dva puta ju je pohodio.

Vatikan je priznao BiH kao nezavisnu državu samo sedam dana nakon referenduma 1992. godine.

– Malo je papa u povijesti dobilo naslov Veliki, a uskoro sveti Ivan Pavle II tu je titulu istinski zaslužio jer je svojom pojavom, djelovanjem i nastupom ostavio neizbrisive tragove  u Crkvi i širom. Uvjereni smo da se njegove ideje ljubavi prema svakom čovjeku, ekumenizma i dijaloga, praštanja i sporazumijevanja sve više ostvaruju u ovoj kompliciranoj, ali lijepoj zemlji – zaključio je on.

Već na početku donatorske večeri prikupljeno je 100.000 KM, a prikupljanje novca za spomenik i dalje je u toku.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close