Uspjeh mladih filmadžija: Malik Kurt i Almin Vranac na Sarajevo Film Festivalu

Malik Kurt je mladi Visočanin koji  snima kratke filmove specifične tematike.

Njegov film FACEBOOK TAKEOVER, koji je radio sa prijateljem Alminom Vrancem, ušao je među tri najbolja na Punk Cinema festivalu za mlade, što im je obezbijedilo pozivnicu na  ovogodišnji Sarajevo Film Festival.

Malik Kurt je završio treći razred Gimnazije u Visokom, i pored crtanja portreta i karikatura bavi se snimanjem kratkih filmova.

O uspješnosti ovog amaterskog rada govori i činjenica da je upravo njegov film ušao među najbolja tri u oštroj konkurenciji projekta „Operacija kino“  Obala art centra  kojim Sarajevo film festival produžava svoje trajanje na cijelu godinu i proširuje se na cijelu BiH.

„Oduvijek sam  volio gledati filmove. U početku je to bio Harry Potter koji me puno inspirisao, jer me zanimalo kako nastaju svi ti efekti i kako se to zapravo pravilo. Internet mi je puno pomogao, jer sam primijetio dosta mladih ljudi iz cijelog svijeta koji se bave ovim stvarima i polako sam počeo učiti. Napravio sam svoj kanal na YouTube-u i polako krenuo objavljivati svoje prve amaterske radove.“ – kaže Malik Kurt za Ban.ba.

Saradnja sa Alminom Vrancem, učenikom MSŠ Hazim Šabanović,  rezultirala je prvim ozbiljnijim projektom, izabranim među tri najbolja na Punk Cinema. http://www.youtube.com/watch?v=5xVfc9Jt_cE

„Zajedno ovo radimo jer to zaista volimo. Naše vizije su nekako iste i lako se povezujemo kada je u pitanju snimanje kratkih filmova. Kada radimo zajedno stvari su dosta lakše, imamo iste vizije i nadopunjujemo jedan drugog. Almin je do sada napisao scenarije za naša  dva filma ‘Facebook Takeover’ i ‘Real Life Cheat Codes’. Također mi pomaže u produkciji sa nekim novim efektima.“

 

Scene i tematika koja se pojavljuje u videoigrama obrađeni su u njihovim filmovima. Na vjeran i upečatljiv način obrađene su neke video igre i prikazane kako one izgledaju u stvarnom svijetu. Malik ističe kako će mnogi pomisliti da je video snimljen iz čiste zabave, ali on zapravo nosi poruku jer nasilne igre nas čine nasilnim i u stvarnosti. Zanimljiv je pristup ovih sedamnaestogodišnjaka aktuelnoj zabavi mladih koji na sasvim nov i zanimljiv način posmatraju svijet oko sebe.

 

„Prije dva mjeseca, poslali smo jedan od naših filmova na ‘Punk Cinema’ festival za mlade. Od hiljade prijavnica, mi smo ušli u top 3. Kao nagradu smo dobili pozivnice za 19. Sarajevo Film Festival, i učešće na radionicama i časovima ‘Punk Cinema-e’ gdje ćemo imati priliku da se družimo i upoznamo sa ostalim mladim filmadžijama.“ – kaže Malik za Ban.ba i dodaje kako filmove snimaju iz svojih sredstava bez sponzora. Rade sa jednom kamerom i uz puno improvizacije.

 

„Moji planovi za budućnost su da,naravno, nastavim sa filmom. To je ono što volim,što me čini sretnim i vidim sebe kako se profesionalno bavim filmom u budućnosti. Namjeravam da se upišem na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu.“

Malik i Almin  će u augustu boraviti kao gosti SFF i raditi u okviru programa „Punk Cinema“. Vjerujemo da će ih ova iskustva ohrabriti za nove projekte i zanimljive teme u njihovim kratkim filmovima. Možda uskoro budemo pozvani i na premijeru njihovog filma upravo na najvećem filmskom festivalu u regiji, SFF-u.

(Ban.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close