Uspjeh i budućnost je u radu

«Svi se okreću i čekaju posao u državnim institucijama, nevladinim organizacijama, umjesto da se okrenu privatnom poslovanju», kažu nam poduzetnici Turčinovići koji su se vratili u svoj grad i osnovali uspješnu firmu.

Iako su imali posao i ugodan život u Sloveniji, bračni par Mediha i Mirsad Turčinović vratili su se u Bosnu pokrenuvši privatnu firmu koja trenutno zapošljava 100 radnika. Važnost njihove odluke je još veća ako se uzme u obzir da su obezbijedili posao mnogim povratnicima u Prnjavoru, iz kojeg su tokom agresije protjerani skoro svi Bošnjaci. Turčinoviće smo posjetili u njihovom domu u Konjuhovcima, jednom od mjesnih zajednica Prnjavora. Mirsad je rodom iz Fojnice, dok je Medina rođena Prnjavočanka.

Nismo napustili Bosnu tokom agresije. Davno sam otišla u Sloveniju, gdje sam završila i školovanje, a tamo smo se i upoznali. Radila sam u jednoj novinskoj kući, dok je Mirsad bio vojno lice. U Bosnu smo došli prije deset godina, 2003. godine. Jednostavno, najljepše je u živjeti u svojoj zemlji, sa svojim narodom i pričati svoj jezik. Samo smo ovdje domaćini– kazala nam je Mediha.

Firma Turčinovića “Export City” specijalizovana je za proizvodnju tapaciranih stolica i kancelarijskog sjedećeg namještaja svih modela i oblika na svim podlogama. U prošloj godini firma je imala izvoz više od 4 miliona KM, dok ove godine očekuju da se taj iznos poveća za najmanje 30%. Sve sirovine nastoje nabaviti u Bosni, dok proizvode plasiraju u mnogim zemljama Evropske unije. Medina nam je govorila o  izazovima i uslovima rada jedne firme, ali i sveukupom odnosu građana u BiH prema radu i privređivanju.

Počeli smo s radom u Fojnici, a nakon toga smo se preselili u Prnjavor. Od 2004. godine, kada smo počeli s radom u Prnjavoru, nikada nismo imali problema s općinskim vlastima. Naše radnike ne dijelimo prema nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti. Želim naglasiti da ovdje, u Bosni, može  se raditi i živjeti, mnogo lakše nego u drugim državama. Samo treba biti vrijedan, hrabar i uporan. Nažalost, naš narod se razlijenio. Imamo taj problem. Svi gledaju Zapad. Naravno, tome doprinose i svakodnevne pesimistične vijesti medija o našoj politici, budućnosti itd. Poslije svakog gledanja vijesti moramo popiti tabletu za smirenje. Mislim da bismo svi trebali, a naročito Islamska zajednica da okuplja ljude kako bi se družili, širili pozitivnu energiju i pričali drukčiju priču od medija – pojasnila je Medina.

Govoreći o poslovnim neupjesima kod Bošnjaka, svoje mišljenje je s nama podijelio i Mirsad.

Imamo obrazovane ljude, snagu, ali se to ne iskorištava. Nemamo nekog ko bi uvezivao ljude, nudio programe i prijedloge za poslovne ideje. Primjećujem da nemamo smisla za organiziran rad, a tu je i problem manjka samopouzdanja. Svi se okreću i čekaju posao u državnim institucijama, nevladinim organizacijama, umjesto da se okrenu privatnom poslovanju. Slušam ovdje naše ljude koji misle da je izlaz oženiti ili udati se u inozemstvo. Misle da je to jedini spas. Ja kažem: to je put za propast. Mi smo svjedoci da se za pet godina bez štele, donacije, milionskih kredita, već isključivo ličnim radom može napraviti dobar posao. I ja sam bio uvjeren da su potrebni milioni za pokretanje vlastitog biznisa. Na početku je teško, osjeća čovjek da stoji u mjestu, ali nakon toga krene. Potrebno je da čovjek samo prebrodi taj jedan period stagnacije.  Za uspjeh je potreban rad i trud, ostalo je laž. U ovakvom dinamičnom vremenu mi živimo po principu: „Polahko, uradit će se…“ i slično. Ovdje u Prnjavoru može odmah sada da djeluje još pet firmi, samo da neko ima volje da se pokrene. Ja bih ih uputio u kojem pravcu da krenu s poslovanjem, šta da proizvode, prodaju itd. U Bosni su sada mogućnosti neprimjereno bolje za pokretanje vlastitog biznisa nego na Zapadu, zato što je konkurencija daleko manja, imamo do pet puta jeftiniju energiju i ogroman ljudski resurs. Ljudi imaju veliki potencijal, što pokazuju kada odu na Zapad i rade od pet ujutru do osam navečer – kazao je Mirsad.

Kada je riječ o političkom angažmanu Bošnjaka u manjem entitetu Mediha je primijetila veliki problem razjedinjenosti.

Imali smo dva, a sada nemamo nijednog odbornika u Prnjavoru. Mogli smo imati četiri. To je rezultat naše podijeljenosti. Političari iz Federacija će istjerati Bošnjake iz RS-a. Trebamo prestati služiti za potkusurivanje. Govore o životu Bošnjaka u manjem entitetu bez argumenata i to u svoje političke svrhe – objasnila je Mediha.

Osvrnuvši se na brigu zajednice za mlade Mediha je naglasila važnost druženja.

Moramo nekako okrenuti mlade k nama. Da prestanu gledati i maštati o Zapadu. Moramo im vratiti samopouzdanje i objasniti im da njihova sreća nije tamo. Mnogim našim ljudima u dijaspori u četrdesetim godinama života leđa već budu slomljena. Trenutno su nam potrebna druženja i razgovori. Mislim da Islamska zajednica u tome može imati veliku ulogu. Potrebno je obići i razgovarati s mladima i običnim ljudima.

Porodica Turčinović svake godine organizira iftar za desetine Prnjavorčana koji se okupe u njihovom domu.  Zapravo, ovo je bio i naš povod posjete ovoj porodici. Prema riječima Medihe ovo je njezin način kako zbližiti ljude.

Moramo graditi povjerenje među sobom, više se družiti uz razgovore bez teških tema. Svake godine organiziram iftar, ali i skoro svake sedmice pozivam svoju rodbinu da se družimo– zaključuje Mediha.

Preporod

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close