“Urbi et Orbi”: Papa Franjo pozvao na mir i očuvanje prirode

Papa Franjo služio je svoju prvu Uskršnju jutarnju misu i uputio poruku “Urbi et Orbi” (Rimu i svijetu) na 60 jezika u kojoj je pozvao na mir u svijetu, rješavanje krize na Korejskom poluostrvu, okončanje građanskog rata u Siriji ali i očuvanje životne sredine i sprečavanje trgovine ljudima.

U poruci sa centralnog balkona na bazilici Svetog Petra istog, sa koga se prvi put pojavio pred vjernicima kada je izabran za papu, on je pozvao i na rješavanje sukoba između Izraelaca i Palestinaca i konflikata u afričkim zemljama.

Kao već osvjedočeni zagovornik zaštite životne sredine, 76-godišnji papa-bivši nadbiskup Buenos Airesa Horge Mario Bergoljo, koji je ime uzeo u čast Svetog Franje Asiškog, zaštitnika siromašnih, ptica i životinja i prirode, osudio je pohlepu i “nemoralnu eksploataciju prirodnih resursa” i pozvao vjernike da budu “čuvari” onoga što je stvoreno.

Poželjevši mir cijelom svijetu koji je još uvijek podijeljen pohlepom onih koji teže lakoj zaradi, on je također osudio sebičnost koja prijeti ljudskim životima i porodici i koja je oličena u trgovini ljudima, “najraširenijem obliku ropstva u 21. vijeku”.

Papa Franja je govorio pred oko 250.000 vjernika koji su došli da prisustvuju uskršnjoj misi i čuju njegovu poslanicu.

-Mir u Aziji i prije svega na Korejskom poluostrvu: neka nesporazumi budu prevaziđeni a duh pomirenja obnovljen – rekao je papa, povodom rastućih tenzija zbog saopćenja Sjeverne Koraje da ulazi u “stanje rata” s južnom Korejom, prenio je Rojters.

Papa je vjernicima poručio i da vjera može da preobrazi njihove živote.

-Koliko pustinja, čak i danas, ljudi moraju da pređu, prije svega pustinja u njima samima kada nema ljubavi prema Bogu i susjedu, kada ne shvatamo da smo mi čuvari svega onoga što nam je tvorac dao i što nam daje – rekao je on.

Poglavar Rimokatoličke crkve je prethodno služio i svoju prvu uskršnju misu kao papa na trgu Svetog Petra prepunom vjernika iz čitavog svijeta i ukrašenom sa više od 40.000 biljaka i cvijetnih aranžmana.

On se sinoć na Uskršnjem bdijenju u bazilici Svetog Petra obratio nevjernicima i katolicima koji su se udaljili od vjere, apelujući na njih da se “približe” Bogu, prenosi Tanjug.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close