Uprkos pritiscima, BiH neće popustiti zahtjevima EU-a

BiH ne treba jednostrano da se povinuje pritisku Evropske unije za davanje trgovinskih povlastica Hrvatskoj, bez obzira na to što je sličnim zahtjevima Brisela, sasvim izvjesno, popustila Srbija, smatraju resorni bh. zvaničnici.

Dragiša Mekić, šef Pregovaračkog tima BiH za trgovinu sa EU, ocijenio je zabrinjavajućim pokušaje Evropske komisije da tehnička pitanja o trgovini uvrsti među političke zahtjeve prema BiH, kao što je primjena presude iz predmeta “Sejdić i Finci”, pišu Nezavisne novine.

“Iako je riječ o čisto tehničkom pitanju, još ranije smo uvidjeli da Evropska komisija pokušava pregovore prebaciti na politički teren”, ukazao je on.

Komentarišući informacije da je Srbija revidirala stav prema EU i praktično pristala na obaranje carina na uvoz cigareta iz Hrvatske, Mekić je ocijenio da je riječ o političkoj odluci.

“Nezahvalno je da govorim šta je motivisalo Srbiju da popusti, možda je to bio uslov za početak pregovora o članstvu u EU, pa su tu našli svoj politički interes. Ekonomski interes ne vidim da su ostvarili, jer im EU nije dala ustupke kroz tražene kvote za šećer”, kazao je Mekić.

Peter Stano, portparol komesara za proširenje EU Štefana Filea, kazao je u utorak da je Beograd “nakon konstruktivne diskusije” promijenio poziciju i prilagodio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) tako da se očuva tradicionalni protok robe sa Hrvatskom, kao novom članicom EU, u skladu s regulativom koja je donedavno važila unutar CEFTA.

Rasim Ljajić, ministar trgovine Srbije, potvrdio je da su pregovori o stopi oporezivanja hrvatskih cigareta u završnoj fazi, uz napomenu da konačnog dogovora i parafa još nema, iako generalno izlaze u susret zahtjevima EU.

U BiH zasad nema naznaka da će vlasti promijeniti stav i dozvoliti Hrvatskoj bescarinski uvoz proizvoda, nakon što je ta zemlja 1. jula izašla iz regionalne zone slobodne trgovine CEFTA i ušla u EU.

Mekić ukazuje da bi promjena stava podrazumijevala izmjenu osnove za pregovore koju su usvojili Predsjedništvo BiH, Savjet ministara i vlade entiteta.

Iako Brisel traži od BiH da izvrši prilagođavanje SSP, Mekić tvrdi da, zapravo, EU krši duh tog sporazuma koji u svojoj preambuli govori o postepenom otvaranju bh. tržišta kako bi mogla podići svoju konkurentnost i u budućem periodu postati članica EU.

“BiH je odranije sa svoje strane otvorila tržište robi iz EU sa izuzetkom petnaestak osjetljivih proizvoda, dok sada zbog ‘tradicionalne trgovine’ sa Hrvatskom traže da se otvorimo i za te proizvode, čime bi se BiH potpuno otvorila. Time se postavlja pitanje da li nas EU želi kao buduću članicu ili samo kao tržište”, ističe Mekić.

On je ponovio da EU nude da se trgovinski spor sa Hrvatskom riješi na principu “kvota za kvotu”, pri čemu je naša strana predložila da međusobno povećaju kontingent bescarinskog uvoza ribe, vina i šećera, ali da odgovor nikada nisu dobili.

Bh. privrednici odranije upozoravaju da bi potpuna liberalizacija trgovinske razmjene s Hrvatskom imala nesagledive štetne posljedice po domaći agroindustrijski sektor, pogotovo što Zagreb daje veće podsticaje u poljoprivredi i ima izdašnu podršku fondova EU.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close