LifestyleTehnologija

Upozorenje u BiH nakon hakerskog napada u svijetu

Odjeljenje za informacionu bezbjednost (OIB) Republike Srpske obavještava sve javne ustanove, organe uprave, fizička i pravna lica u Republici Srpskoj da je uočeno globalno i do sada po obimu najveće širenje štetnog programa pod nazivom “WannaCry” i sličnih varijanti.

OIB ujedno vrši funkciju Kompjuterskog tima za vanredne situacije (CERT) Republike Srpske.

“Ova varijanta štetnog programa koristi ‘pukotine’ u neažuriranim operativnim sistemima Windows. Ugrožene su sve verzije od Windows XP do najnovijeg Windows 10, te i njihove verzije za servere”, saopšteno je iz OIB-a.

U saopštenju se navodi da se preporučuje ažuriranje operativnog sistema Windows, odnosno preuzimanje programa koji je na svoju stranicu postavio Microsoft 14. marta ove godine.

Preporučuje se i prelazak na novije operativne sisteme i prestanak korištenja verzija Wondows bez bezbjednosne podrške poput Windows XP

Do sada nisu prijavljeni slični problemi na internetu u Republici Srpskoj ali ukoliko budu uočeni, preporučuju se sljedeći koraci – trenutno isključiti sporni računar sa lokalne mreže, kao i obavijestiti CERT Republike Srpske na adresu elektronske pošte oib-cert@aidrs.org ili putem stranice https://oib.aidrs.org

Stručnjaci preporučuju da se ne plaća otkupnina koju hakeri traže od oko 300 dolara u virtuelnoj valuti “bitcoin”, jer nema garancije da će ugroženi podaci biti vraćeni.

U sklopu preventivnih mjera, skreće se pažnja korisnicima interneta da izbjegavaju anonimne poruke elektronske pošte sa prilogom i da te poruke ne otvaraju te da ih odmah obrišu.

OIB – CERT Republike Srpske vrši aktivan nadzor nad širenjem ove infekcije i o eventualnim pojavama ovog štetnog programa u kibernetičkom prostoru Republike Srpske, sa preporukama u vezi sa sanacijom štete, obavijestiće javnost.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close