-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleZdravlje

Upozorenje: Stiže najgori toplotni talas ovog ljeta, bit će ekstremne vrućine

UPOZORENJE METEOROLOGA
Pakao na Zemlji: Stiže najgori toplotni talas ovog ljeta, bit će ekstremne vrućine

Najviše temperature zabilježene su na Mediteranu, Balkanskom poluostrvu i u Turskoj, povremeno prelazeći i 40 stepeni

Čini se da će posljednji dani jula i početak avgusta donijeti najintenzivniji toplotni talas ljeta 2021. u Evropi, navodi se u vremenskoj prognozi “Severe Weather”.

Očekuje se da će temperature prelaziti 40 stepeni Celzijusa u nekim oblastima, potencijalno do 45 stepeni u Grčkoj tokom vikenda, navodi se u prognozi.

evropa-ekstremne-vrucine-prognoza

Ovo će značajno povećati prijetnju od požara širom mediteranske regije i Balkanskog poluostrva. Juli je donio velike vrućine uglavnom u južne i jugoistočne dijelove evropskog kontinenta, dok su na zapadu izostali značajniji toplotni valovi.

Najviše temperature zabilježene su na Mediteranu, Balkanskom poluostrvu i u Turskoj, povremeno prelazeći i 40 stepeni.

Vrućina se u posljednje vrijeme proširila i na uobičajeno hladniju Veliku Britaniju i Irsku. Dijelovi Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Rumunije, Bugarske i Grčke spremni su za “pečenje” pod ekstremnim i suhim talasom vrućine.

Međutim, ove sedmice se uspostavlja obrazac u Evropi, koja je sklona ekstremno visokim temperaturama. Ostatak jula, kao i prvi dani avgusta, posljednji dani ljetne sezone, donijeće najintenzivniji toplotni talas 2021. godine.

Vrućina će biti ekstremna i trebala bi potrajati najmanje sedmicu, moguće i širom juga.

(Vecernji.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close