BiHPolitika

Upitnik i nakon Upitnika

Šta nakon odgovora
Upitnik i nakon Upitnika: Reforme na putu između BiH i kandidatskog statusa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio je danas u Briselu odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije evropskom komesaru za proširenje Johannesu Hahnu.

Odgovaranje na dodatna pitanja Evropske komisije dio je cjelokupnog procesa koji ima za cilj pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, a u kojem će Evropska komisija dati detaljnu analizu stanja u zemlji i ocjenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa sa EU.

Uručenju odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika prethodio je sastanak Dodika sa Hanom i visokom predstavnicom Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini.

Nakon sastanka, predsjedavajući Dodik je zahvalio visokoj predstavnici Mogherini i komesaru Hahnu za današnju važnu priliku da preda odgovore na Upitnik, koji nas približavaju onome o čemu u BiH postoji konsenzus svih relevantnih faktora.

– Dakle, u BiH, bez obzira na entitete ili narode, svi politički faktori opredijeljeni su za podršku evropskim integracijama i približavanju EU – rekao je Dodik.

Specifičan sistem odlučivanja u našoj zemlji, navodi Dodik, usporava određene aktivnosti, ali je Mehanizam koordinacije, koji je utvrđen u saradnji sa EK, dao najbolji modalitet za usaglašavanje vlasti na različitim nivoima u skladu sa nadležnostima svih odgovora na evropska pitanja, kiako bi se došlo do jedinstvenog odgovora, prenose Vijesti.ba.

– Dakle, i na nivou kantona, i na nivou oba entiteta – i RS-a i FBiH – i zajedničkih institucija, bilo je moguće usaglasiti odgovore isključivo kroz Mehanizam koordinacije i ja izražavam zadovoljstvo činjenicom da smo to uspjeli – kazao je Dodik.

Podsjeća da su sva tri člana Predsjedništva BiH tokom boravka u Briselu prije oko mjesec dana obećali da će to i uraditi.

 – Naravno da ima i tema i pitanja na koje nije dat odgovor, ali i to je odgovor. U svakom slučaju, radit ćemo na određenim pojašnjenjima i vjerujemo da će sadašnji sastav Komisije u svom mandatu uraditi mišljenje koje će nas kandidovati kod zem alja članica za podršku za status kandidata EU – rekao je Dodik.

Pojašnjava da se BiH nalazi pred izazovima da formira i novu vlast, te dodao da očekuje da se taj posao završi u martu.

Ističe kako je BiH neopravdano zastala na pitanju pridruživanja sporazumu o roamingu u regiji.

– Jedina je koja nije dala saglasnost na sporazum koji se treba da potpiše 5. aprila u Beogradu. Članovi Predsjedništva i Predsjedništvo u cjelini spremni su da već sutra daju nalog i obezbijede prihvatanje tog sporazuma, i BiH će sigurno biti zemlja koja će 5. aprila potpisati taj sporazum o roamingu, koji našim građanima daje mogućnost jeftinijeg roaminga u regionu, a svakako i smanjenja cijena za roaming sa zemljama EU, sve do konačnog ukidanja te cijene – dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH ne smije dozvoliti da nijedan univerzitet izgubi šansu da aplicira na veoma kvalitetne izvore podrške po različitim nivoima koji dolaze iz EU.

I zato ćemo morati da to pitanje veoma brzo stavimo na dnevni red i da ga otklonimo, kako niko ne bi imao štetu na tom planu. A zahvaljujem se EU što i to primjećuje kao potrebu da se pomogne prije svega univerzitetima, studentima u BiH u cjelini. Vjerujem, dakle, da ćemo uspjeti u BiH da radeći zajedno sa EK, dosegnemo do statusa kandidata i to daje jednu novu dimaniku za BiH, daje joj šansu da kroz saradnju sa EK dodatno unaprijedi efikasnost sistema. Naravno, to znači da pred nama stoji i da veoma brzo, odnosno već od sutra, radimo na svim reformama koje su neopravdano imale zastoj – dodao je Dodik.

Naglašava kako je reforma javne uprave nešto što se mora staviti na dnevni red, prenose Vijesti.ba.

– Sigurno da reforma javne uprave nije u činjenici da je odlazeća struktura Vijeća ministara zaposlila novih 450 radnika. Mi moramo da dobijemo jeftino, efikasnu i evropsku strukturu javne uprave u BiH, jer samo na taj način možemo da prattimo i dođemo do rješenja koja nas približavaju EU – poručio je Dodik.

Poruka komesara Hahna
 

Obraćajući se novinarima, komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn je istakao da je danas s Dodikom imao sveobuhvatnu razmjenu mišljenja o tekućim pitanjima. Dodiku je zahvalio što je lično došao da dostavi odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika EK, prenose Vijesti.ba.

– Na Evropskom vijeću je da odluči jednoglasno o putu država koje žele postati članice. Naša očekivanja trebaju biti realna. Zaista smo posvećeni, i visoki predstavnik, i ja, i naši timovi da izradimo mišljenje. Također je bitno shvatiti da je naše mišljenje osnov za konačnu odluku država članica, koje će također uzeti u obzir opću političku situaciju i atmosferu u državi – rekao je Hahn.

Pozvao je vlasti u BiH da se uspostavi Vijeće ministara kako bi se riješila sva pitanja reformi i sva ona pitanja koja su već dogovorena između BiH i EU.

– Možda bi bila greška povjerovati da se od danas – dostave odgovora i našeg mišljenja ništa ne mora uraditi. Upravo suprotno, treba se nastaviti s potrebnim reformama – dodao je Hahn.

Kao primjer naveo je da je u interesu građana BiH postizanje sporazuma o roamingu, što bi bio konkretan rezultat kojim bi se pokazala korisnost približavanja Evropi, ali i pitanje dogovora o određenim pitanjima vezanim za akreditaciju univerziteta, što dozvoljava pristup Erasmus plusu.

– To je bitno jer moramo donijeti te odluke kako bismo mogli imati razumna očekivanja. S tim u vezi, zaista se radujem da do kraja ovog mjeseca posjetim BiH kako bismo nastavili s našim razgovorima, sa svim našim naporima, da bismo i dalje pratili i radili na našim zajedničkim interesima – dodao je Hahn, prenose Vijesti.ba.

Na kraju je potcrtao kako mnogo cijeni što je Dodik već drugi put u kratkom vremenu došao u Brisel kako bi naglasio veliku odlučnost cijele BiH i svih onih koji donose političke odluke na putu evropskih integracija.


(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close