Kultura

UNPROFOR izričito naredio:”Ne pomažite ranjenom muslimanu starijem od 15 i mlađem od 60 godina”

Kanadski veteran Carlos Steiner je 2011. godine, aktuelizirao pitanje dikriminacije muslimanima iz Srebrenice 1993. godine.Kanadski veteran je Vijeću za ljudska prava u Ženevi podnio tužbu protiv kanadske vlade zbog diskriminacije koju je kanadski bataljun UN-a provodio nad muslimanima iz Srebrenice 1993. godine.

– Od zapovjedništva UNPROFOR-a 22. svibnja 1993. godine dobili smo izričitu naredbu da u Srebrenici ne možemo spasiti ni pružiti bilo kakav medicinski tretman “ranjenom muslimanu starijem od 15 i mlađem od 60 godina”. Budući da sam u to vrijeme bio drugi u lancu zapovjedne odgovornosti jedne od UN-ovih promatračnica, otvoreno sam prosvjedovao zbog ovakve odluke – otkrio je Steiner.

Kazao je i kako su kanadski vojnici lokalne muslimane nazivali pogrdnim imenima, poput “jigaboo”, što je riječ slična izrazu “crnjo” koji se koristi za pripadnike crne rase. Među vojnicima je bilo i onih koji su bili spremni pomoći, no oni su ipak bili u manjini, a Steinera, koji se družio s mještanima, čak su željeli zatvoriti.

Dnevnog avaza
2.11.2011
.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close