UNICEF: Nasilje nad djecom u porastu

“Nasilje nad djecom širom svijeta je u porastu”, upozorio je UNICEF u godišnjem izvještaju. Seksualno nasilje široko je rasprostranjeno i primijenjeno na svakoj desetoj djevojčici mlađoj od 20 godina.

Autor: Deutsche Welle

Brojke su kao i u predhodnim istraživanjima doista zastrašujuće. Sada je istraživanjem obuhvaćeno 190 zemalja svijeta. “Ovakav univerzalni pogled je istorijski. Ali, jedinstvena je i raširenost nasilja”, kaže Susan Bissell, direktorica UN-ove organizacije za zaštitu djece UNICEF. UNICEF navodi da se djeca seksualno zlostavljaju, da se nad njima vrši mobing, a u zadnje vrijeme je povećan tzv. online mobing, te da se djeca zlostavljaju, završavaju u zatvoru, pa čak i ubijaju.

Ono što Susan Bissell šokira nisu samo brojke, nego njihova oćenitost za cijeli svijet. U to spada i činjenica da nasilje najčešće vrše članovi porodica ili poznanici.

“Nevidljivo učiniti vidljivim”


UNICEF je prošlog ljeta počeo kampanju na čijem je početku UNICEF-ov ambasador i glumac, Liam Neeson, zatražio da se obrati pažnja na nasilje nad djecom: “Ako ne vidiš nasilje nad djecom to ne znači da ga nema. Pustite nas da nevidljivo učinimo vidljivim.”

Jedna od vrsta nasilja je tjelesno kažnjavanje: šestero od desetero djece između dvije i 14 godina širom svijeta se redovno tjelesno kažnjava. “Roditelji ili dječiji skrbnici u mnogim zemljama širom svijeta koriste ekstremne forme nasilja. Koriste četke za kosu ili druge predmete koje pri pokušaju disciplinovanja povrijede djecu”, navodi se UNICEF-ovoj studiji.

UNICEF navodi šest tačaka za obuzdavanje nasilja nad djecom. U njih pored ostalog spada pooštravanje zakona. Osim toga bi djeca trebala biti ovlaštena da blagovremeno zatraže pomoć, da li putem interneta ili u tzv “One Stop” centrima. U te centre dolaze policajci, socijalni radnici, medicinsko osobe ili druge osobe koje bi razgovarale sa ugroženom djecom.

Osim toga se radi i na nastavku prikupljanja podataka. U UNICEF-ovoj studiji se navodi: “Vlade moraju biti pozvane na odgovornost. Zato su im potrebni podaci. Zbog toga se nasilje nad djecom redovno mora unositi bazu podataka”.

U tu bazu podataka se trebaju unositi brojke kao što je ova: svaka deseta djevojka mlađa od 20 godina je doživjela seksualni napad. Svaka treća djevojka između 15 i 19 godina je pretrpjela nasilje od svog partnera ili muža – emocionalno ili psihički. “Moramo djelovati”, kaže Susan Bissell: “Znamo kako i imamo političku volju u mnogim zemljama.”

Zastrašujući podaci

UNICEF navodi da je samo 2012. godine širom svijeta 95.000 djece i osoba mlađih od 20 godina izgubilo život od posljedica nasilja. Mnoge od njih su živjele u siromašnim i u zemljama u razvoju, prije svega u Latinskoj Americi ili Zapadnj Africi. Najveći broj napada u kojim su djeca izgubila život je zabilježen u Nigeriji (13.000) i Brazilu (11.000).

“Nasilje ne poznaje starosnu granicu niti geografiju, religiju, etničku pripadnost ili visinu prihoda. Javlja se u mjestima gdje djeca treba da budu sigurna – u njihovim domovima, školama i lokalnim zajednicama. Sve više se to dešava preko interneta i počinioci su članovi porodice, nastavnici, komšije, stranci, kao i druga djeca”, naveo je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close