Unapređenje lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine

U utorak 22.01.2013. godine Općinu Visoko posjetila je gospođa Mirjana Stanković, direktorica DCG-a (Development Consulting Group), konsultantske firme koje je angažovana ispred Deutsche Gesellschaft fur Internationele Zusammenarbeit (GIZ) koji od 2010. godine rukovodi projektom «Unapređenje lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini». Cilj ove posjete bio je u istraživanju postojećih općinskih kapaciteta iz nekoliko oblasti koje su najvažnije za lokalni i regionalni ekonomski razvoj, ali i sačinjavanju uporednih  rezultata ovogodišnjeg sa prethodnim istraživanjima, a koji se odnose na općinu Visoko.

Prvi konsultativni sastanak obavila je načelnica općine Visoko gospođa Amra Babić, te su nakon toga održana još tri radna sastanka sa uposlenicima Općine Visoko koji su pripremili potrebnu dokumentaciju na uvid evaluatoru, a sve u cilju prikupljanja dodatnih informacija za nastavak pomenutog projekta.

Teme sastanaka odnosile su se na : ekonomski razvoj, razvojne projekte, poslovno okruženje, informacije i usluge namijenjene privredi, razvoj turizma, rad i funkcije agencije za ekonomski razvoj, promocija investicionih mogućnosti, podsticajne mjere privredi, saradnja sa lokalnom, regionalnom, međuentitetskom i prekograničnom nivou, prostorno planiranje, općinska ponuda zemljišta namijenjenog komercijalnoj upotrebi, zaštiti životne sredine i komunalnih usluga. Nakon obavljenih sastanaka, predstavnica DCG-a upriličila je obilazak šalter sale, odnosno info centra preko kojeg Općina pruža informacije i usluge građanima općine Visoko. Svi nalazi, preporuke i analize napretka Općine Visoko u sferi lokalnog ekonomskog razvoja u periodu od 2010.-2012. godine bit će dostavljeni Općini u formi izvještaja po završetku istraživanja, a također je planirana i prezentacija na skupu koji će okupiti svih 16 općina iz BiH koje su uključene u ovaj projekt.

Načelnica Babić izrazila je zadovoljstvo posjetom i iskazala spremnost za bolju i produktivniju saradnju u budućnosti, s ciljem stvaranja pretpostavki za ekonomski razvoj općine Visoko.

visoko.gov.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close