UN: U Siriji je korišten sarin

NEW YORK – Istražitelji UN u izvještaju o Siriji navode da postoje “uvjerljivi dokazi” da je nervni gas sarin korišten u raketnom napadu u Damasku prošlog mjeseca, piše BBC. “Uzorci tla, hemijski i medicinski uzorci koje smo prikupili pružaju jasan i uvjerljiv dokaz da su rakete zemlja-zemlja koje su sadržale nervni gas sarin upotrebljene 21. avgusta u oblasti Gute kod Damaska”, navedeno je u njihovom izvještaju, prenosi AP. Međutim, ne navodi se ko je u tom napadu koristio sarin.

“Zaključak je da je hemijsko oružje upotrebljeno u sukobu između dvije strane u Sirijskoj Arapskoj Republici protiv civila, uključujući djecu, u relativno velikoj mjeri”, piše na prvoj stranici izvještaja koji je šef tima istražitelja UN Ake Selstrom podnio generalnom sekretaru UN Banu Ki-Munu, a koju su fotografi uslikali prilikom predaje izvještaja.

SAD su optužile vlast Bašara al Asada da su odgovorne za hemijski napad, zbog čega je pokrenula kampanju među svojim saveznicima da je podrže u vojnoj intervenciji na Siriju. Ta podrška je, međutim, izostala i Francuska je zemlja koja podržava SAD za vojnu intervenciju u Siriji, prenosi B92.

U međuvremenu je postignut dogovor između SAD i Rusije o kontroli hemijskog oružja u Siriji, koji bi za sada mogao da spriječi američku vojnu invaziju na Siriju.

Generalni sekretar UN sada treba da predstavi taj izvještaj Savjetu bezbjednosti UN. Ban Ki Mun će informisati Savjet bezbjednosti o tom izvještaju na sastanku iza zatvorenih vrata, nakon čega će se obratiti novinarima.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close