UN: Palestina dobila “potvrdu o rođenju”

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je večeras dvotrećinskom većinom unapređenje statusa Palestine od entiteta posmatrača u državu posmatrača nečlanicu.

Za rezoluciju kojom se unapređuje palestinski status u državu posmatrača nečlanicu, od 193 članice Ujedinjenih nacija, 138 je glasalo za, devet protiv, dok je 41 bilo uzdržano.

Palestinska zastava je ubrzo raširena po podu iza delegacije te zemlje u sali Generalne skupštine, prenosi Tanjug.

Sjednicu je otvorio predsjednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić koji je najavio obraćanje palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i izraelskog ambasadora Rona Prosnora.

– Obojica su Avramova djeca  – jedan je potomak Ismaela, drugi Isaka. Obojica dolaze iz zemlje koja je gotovo neprekidno mučena konfliktom mnogim vijekovima, sa nebrojenim žrtvama na svim stranama – rekao je Jeremić.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je Ujedinjene nacije da daju “potvrdu o rođenju” palestinskoj državi, istakavši da je priznanje u svjetskoj organizaciji posljednja šansa za mir s Izraelom.

– Palestina dolazi danas u Generalnu skupštinu jer vjeruje u mir i jer je njenom narodu, kao što se pokazalo u posljednjim danima, očajnički potreban – kazao je palestinski lider, čiji je govor dočekan ovacijama.

Obraćajući se Generalnoj skupštini UN, Abas je objasnio da želi da “udahne novi život” naporima da se postigne sporazum s Izraelom, kome svijet mora reći – “dosta agresije, naseljavanja i okupacije”.

– Međunarodna zajednica sad stoji pred posljednjom šansom da spasi dvodržavno rješenje – naglasio je Abas u govoru koji je trajao 22 minuta, u kome je često aludirao na nedavnu izraelsku vojnu operaciju na Pojas Gaze.

– Nema potrebe za hiljadama smrtonosnih upada i tonama eksploziva da bi se svijet podsetio da postoji okupacija koja se mora okončati – rekao je Abas, podsjetivši da Palestinci neće prihvatiti ništa manje od nezavisne Palestine sa istočnim Jerusalimom kao palestinskim glavnim gradom.

On je, međutim, dodao da “moramo podsjetiti ovde još jednom prozor mogućnosti se smanjuje i vrijeme brzo ističe”.

Abas nije pominjao mogućnost da Palestina uđe u Međunarodni krivični sud, što je glavna briga Izraela, i najavio da će se njegova Palestinska uprava konsultovati s drugim zemljama i djelovati odgovorno nakon unapređenja statusa.

– Djelovat ćemo odgovorno i pozitvno u našim narednim koracima i radit ćemo da ojačamo saradnju sa zemljama i narodima svijeta zarad pravednog mira – kazao je Abas.

Suđenja za zločine

Nakon što je Palestini u UN-u dodijeljen status “posmatračke države nečlanice” moći će se obratiti Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom. Naime, Međunarodni kazneni sud (ICC) sa sjedištem u Den Haagu nadležan je goniti osobe optužene za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine od 1. jula 2002., kada je na snagu stupio osnivački dokument suda, Rimski statut.

Do danas je 121 država ratificirala Rimski statut, a Izrael nije među njima, a nisu ni tri stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a: Sjedinjene Države, Kina i Rusija.

ICC ne može goniti države već samo pojedince i to u slučaju da su zločini počinjeni na teritoriju države potpisnice Rimskog statuta ili države koja priznaje nadležnost ICC-a, odnosno ako je počinitelj državljanin takvih država. Postoje i iznimke, ali mali su izgledi da budu primijenjene na palestinski slučaj. Naime, ICC-u je moguće obratiti se na tri načina. Istragu može otvoriti tužiteljstvo na zahtjev države potpisnice Rimskog statuta. Također, tužiteljstvo može otvoriti istragu na vlastiti poticaj uz odobrenje sudaca, a treći je način otvaranje istrage na zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a. Upravo je ova treća mogućnost jedina moguća za istrage o državi koja nije potpisnica Rimskog statuta i bila je korištena u slučaju Libije. Međutim, s obzirom da su Sjedinjene Države tradicionalni saveznik Izraela i imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a, mali su izgledi za primjenu takve opcije u palestinskom slučaju.

(avaz)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close