PolitikaSvijet

UN: ISIL se u Siriji oporavlja u zonama pod američkim nadzorom

Izvješće UN-a: ISIL se u Siriji oporavlja u zonama pod američkim nadzorom

Prošlog tjedna su sirijski izvori i državna agencija SANA izvijestili da su neidentificirani helikopteri, najvjerojatnije američki, evakuirali zapovjednike terorista Islamske države iz okruženja u sjeveroistočnom dijelu zemlje, gdje se vode teške borbe između islamističkih ekstremista i kurdskih YPG snaga.

Ako netko napise sirijskih medija smatra propagandom, sada isto potvrđuje i izvješće Ujedinjenih naroda, koje potvrđuje da se ISIL oporavlja upravo u područjima pod američkim nadzorom. Bore li se SAD zaista protiv Islamske države? Čak i ako i odbacite prethodne tvrdnje iračkih boraca i zapovjednika i sirijskih agencija i uzmete u obzir izvješće nadzornog tima Ujedinjenih naroda, ozbiljno možemo sumnjati da je to tako.

Svatko tko je bez ideološkog sljepila malo proučavao ulogu “Islamske države” i američke uprave u destabilizaciji Bliskog istoka zna da je islamistički teror masovno bio podržan od Washingtona i da su šiitske milicije svesrdno pomagale opstanku vlade u Damasku, dok se na kraju ravnoteža snaga nije promijenila u korist sirijske vojske dolaskom Rusije u Siriju, nakon čega je uslijedio niz velikih pobjeda u borbi protiv ekstremista.

No, američka politika do danas uporno tvrdi kako poduzima velike vojne akcije protiv “Islamske države” i u borbi protiv terorizma općenito. Ove su tvrdnje često opovrgavane izvješćima s terena, ali sada navodnu borbu međunarodne koalicije koju vode SAD opovrgava i izvješće koje je predano Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U dijelu izvješća od 25 stranica stoji: “Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), koja je bila vojno poražena u 2017. u Iraku i na većini teritorija Sirijske Arapske Republike, oporavlja snage početkom 2018. na istoku Sirije gdje je ISIL dobio pristup resursima i to mu je dalo priliku da se pripremi za sljedeću fazu razvoja svoje globalne tajne mreže.”

U točki 15. dokumenta stoji: “Nastavak tranzicije ISIL-a iz terorističke skupine u tajnu terorističku mrežu je doveo do činjenice da je sve teže otkriti njene financije. Financijske rezerve “Islamske države” su se smanjile, ali nisu presušile, a procjenjuje se da ukupni iznos financijskih rezervi iznosi stotine milijuna američkih dolara.

Čini se da ISIL i dalje može računati na neke od svojih tradicionalnih izvora financiranja, uključujući naftu i novac od iznuda. U prethodnom izvješću je tim za praćenje istaknuo gubitak kontrole ISIL-a nad naftnim i plinskim poljima,  međutim, usporavanje vojnog napretka početkom 2018. godine je omogućilo skupini da ponovno stekne nadzor nad nekim naftnim poljima u sjeveroistočnoj Siriji.

isis

FOTO: ISIL

Rezultat toga je da nafta i dalje ostaje primarni izvor prihoda za ISIL,koji se za eksploataciju koristi primitivnim metodama, a naftu, uz stvaranje distribucijske mreže, koristi za vlastitu potrošnju i prodaju lokalnom stanovništvu. ISIL također nastavlja ubirati “porez” na trgovinu u područjima koja kontrolira, kao što čini i u spornim područjima, gdje otima lokalne poduzetnike za otkupninu, kako bi dobio relativno male količine novca u lokalnoj valuti.”

Prevedeno, to znači da je ISIL u područjima pod kontrolom američkih snaga pronašao utočište u kojem se oporavlja od poraza. Čak i naftu koji crpi iz bušotina sjeverno od Eufrata, na sjeveroistoku Sirije, ISIL to čini pod zaštitom američke vojske. Naime, karata istočne Sirije jasno pokazuje da su neka područja s naftnim bušotinama ostala netaknuta, a nedavno su teroristi Islamske države ponovno stekli nadzor nad nekim poljima u području grada Hayina.

Prema tvrdnjama sirijske strane i izvora iz Al-Mayadeena, kurdske YPG snage su se morale povući i teroristima  ISIL-a predati ta polja u sklopu dogovora američke strane i terorista o oslobađanju sedam vojnika američke koalicije koje je u zamjenu na naftna polja oslobodio ISIL. Američka strana negira ovu informaciju i ne možemo znati da li se to zaista dogodilo ili su se Kurdi povukli zbog jačine napada terorista, koji su iskoristili pješčanu oluju i napravili veliki proboj u tom dijelu koje je de facto pod kontrolom američkih specijalnih snaga.

ISIL pod kontrolom drži i enklavu u istočnom Homsu, ali tamo drži područje bez važnih resursa i naftnih polja, za razliku od onog na lijevoj obali Eufrata.

Osim toga, izvješće Ujedinjenih naroda  navodi se kako je ISIL ponovo pokrenuo napade na susjednu zemlju i sa sirijskog teritorija pokušava prijeći granicu s Irakom, što se u široj slici situacije u regiji i formiranja nove vlade u Bagdadu, puno bliže Teheranu od bivše vlade premijera Haidera Al-Abadija, nikako ne može zanemariti.

Podsjetimo, kada su sirijske vladine snage prvi put pokušale napasti ISIL u Al-Bukamalu, napali su ih američki borbeni zrakoplovi. Zašto su Amerikanci tamo štitili teroriste “Islamske države” ili su im skoro omogućili da zauzmu Deir Ez-Zor, uništavajući sirijsko topništvo na ključnoj uzvisini sirijske zrakoplovne baze, nije teško pogoditi. Isto tako je lako pretpostaviti i kakav će biti odgovor američke koalicije na optužbe tima za monitoring sirijskog sukoba Ujedinjenih naroda. Američka strana će reći kako nije točno da ništa ne čini, da poduzima maksimalne napore u borbi protiv terorizma i iskorjenjivanju ISIL-a i da preporod terorističke organizacije na području pod američkim nadzorom puka slučajnost, te da se to moglo dogoditi i na području kojeg kontrolira sirijska vlada i njezini saveznici ili u susjednom Iraku.

Točno, možda se i “moglo dogoditi”, ali nije, da ISIL slučajno uskrsne ili provede uspješnu vojnu operaciju uvijek u područjima gdje su u blizini američke snage i njihovi saveznici.

UNDOCS

NERMIN N.

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close