BiHPolitika

Dodik: BiH bez odgađanja da dobije status kandidata u članstvo EU

Novoizabrani član Predsjedništva BiH

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je nadležne evropske institucije da BiH bez odgađanja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropsku uniju, s kojom, kako kaže, RS želi da sarađuje.

– Ali ne mogu da zahvalim EU koja je podržala nasilje visokih predstavnika u BiH – dodao je Dodik u prvom obraćanju u Narodnoj skupštini RS-a, u kojoj je danas položio zakletvu, što će uraditi sutra i u Sarajevu.

Ne podržava ulazak BiH u NATO savez.

-Narodna skupština RS-a je izglasala rezoluciju o vojnoj neutralnosti i ona će mi biti moj putokaz u radu. RS se opredijelila za vojnu neutralnost i svako insistiranje na promjeni našeg stava u Predsjedništvu BiH neće imati podršku. Oružane snage BiH su skupa institucija. Predložit ću da se BiH demilitarizuje ili da se Oružane snage značajno smanje – rekao je on.

Zalagat će se, tvrdi, za hitno donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, te neće odustati od redefinisanja Suda i Tužilaštva BiH.

Aneks 4 bit će, kaže, osnovica njegovog rada na novoj funkciji, a učinit će sve da se poštuje i primjenjuje Ustav BiH.

U prvom obraćanju u entitetskom parlamentu BiH, Dodik je optužio visoke predstavnike u BiH da su u Vijeću sigurnosti UN-a uvijek napadali RS.

-Svaki dan opstanka visokih predstavnika u BiH je manje šanse da BiH profunkcioniše. Zato potpisnice Aneksa 10 treba da se dogovore da se odbaci prisustvo visokog predstavnika, jer je nemoguće da BiH preživi s međunarodnom upravom – rekao je Dodik.

Istakao je da će nastaviti raditi na očuvanju RS i dodao da se njegova politika neće mijenjati, već samo radno mjesto.

( FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close