Kultura življenjaLifestyle

Umro ugledni bh. novinar i pisac Vehid Gunić

Vehid Gunić, novinar, pisac, publicista, urednik i voditelj, kojeg gledaoci najviše pamte po kultnoj emisiji “Meraklije”, umro je sinoć, u 76. godini, nakon duge bolesti. 

Liječio se 2015. godine u norveškom Oslu, na najvećoj i najpoznatijoj evropskoj klinici za liječenje raka. Njemu je dijagnosticiran crni melanom, oblik raka kože. Detalje liječenja Gunić je objavljivao na svom Facebook profilu, a iz njegovih riječi moglo se zaključiti da ovog svestranog ljubitelja sevdaha, nije nikad napustio optimizam.

Bh. legenda

Gunić je za života postao legenda, omiljen čovjek u Bosni i Hercegovini. Od svih poslova koje je radio, najviše je bio novinar i putopisac. U više od trideset knjiga, uspio je oživjeti ljude koje smo skloni zaboraviti i uspio otrgnuti od zaborava štošta u ovoj državi što je osuđeno na zaborav.

Ovaj svestrani čovjek ostavlja utisak da nikad nije ni predahnuo, koliko je posla za života uradio.

Malo ko zna da je Gunić, istaknuti bh. novinar i autor knjige o Muhamedu Aliju, svojevremeno uradio intervju s bokserskom legendom.

Dugogodišnji je novinar, voditelj i urednik u Radio-televiziji Sarajevo, odnosno Radio-televiziji Bosne i Hercegovine, prošao je sve faze novinarskog djelovanja, od gradskog reportera, dopisnika, specijalnog izvještača s velikih svjetskih događaja.

Uređivao je radio dnevnik, tv-dnevnik, “Godinu dana”, “Iz noći u noć”, informativnu emisiju STUDIO 2 i druge. Bio je reporter, pa voditelj i urednik nekada kultne emisije “Znanje-imanje”.

Vodio je prvi veliki kviz Televizije Sarajevo “Olimpijski vremeplov” uoči XIV ZOI u Sarajevu. Uređivao je vikend program “Noćni džep”, “Nedjeljom zajedno”, zatim otvoreni (ratni) program TV BiH.

Nakon rata uredio je i realizirao dvije velike serije putopisnih emisija “Rodna Bosno, daleko odosmo” i “Iz bisaga Vehida Gunića”.

Televizijski gledaoci Vehida Gunića najviše pamte po kultnoj emisiji “Meraklije”.

 

Autor: M. KUNARAC – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close