LifestyleShowbiz

Umro legendarni glumac Relja Bašić

Odlazak velikana u 87. godini

Umro legendarni glumac Relja Bašić 

Poznati pozorišni i filmski glumac, te redatelj Relja Bašić preminuo je noćas u 87. godini. Relja Bašić je rođen u Zagrebu 14. februara 1930. godine. Njegova majka Elly Bašić je bila poznata hrvatska muzička  pedagoginja i pijanistica. Dobio je prezime po svome očuhu Mladenu Bašiću, hrvatskom dirigentu.

Diplomirao je glumu na ADU u klasi dr. Gavelle. Godine 1955., pri kraju studija, redatelj Bojan Stupica ga uključuje u dramski ansambl HNK u Zagrebu, gdje, ostvarivši niz uloga s istaknutim redateljima (Stupica, Radojević, Gavella, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić) i odigravši 498 predstava ostaje u stalnom angažmanu do 1967. godine.

Josip Broz Tito i Relja Bašić

Godine 1968. Bašić prelazi u status samostalnog umjetnika te kao glumac i redatelj djeluje u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama. U tim kazalištima odigrao je 797 predstava i realizirao svojih prvih šest režija (Ljubaf, Crna komedija, Jedan dan u smrti Joe Egg, Stara vremena, Obećanja i Hotel Plaza).

Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno pozorište + Teatar u gostima, u kojem kao umjetnički direktor, glumac i redatelj ostaje sve do njegovog prestanka djelovanja 2004. godine. Teatar u gostima je za vrijeme svog tridesetogodišnjeg života izveo 4.213 predstava u 340 mjesta i gradova Hrvatske, Jugoslavije te u inozemstvu.

relja-u-valter-brani-sarajevo

Relja Bašić u filmu “Valter brani Sarajevo”

Na filmu Relja Bašić debitira već za vrijeme studija u antologijskom Koncertu Branka Belana (1954.), jednom od najvažnijih i najboljih ostvarenja jugoslavenskog filma.

Time samo najavljuje još istaknutije uloge u filmovima koji su promijenili tok jugoslavenske kinematografije, poput Ronda Zvonimira Berkovića, za kojeg osvaja i Zlatnu arenu u Puli 1966. godine. Njegova interpretacija muškarca čiji je brak utonuo u krizu obilježila je film koji je najavio potpuno nova razmišljanja u filmskom mediju, i van naših prostora.

Godine 1970. ulogom g. Fulira u „Ko pjeva zlo ne misli“ Kreše Golika, Bašić postaje ikonom urbanog jugoslovenskog folklora.

Njegova filmska karijera broji 56 domaćih i, služeći se njemačkim, francuskim, slovenskim, talijanskim te engleskim jezikom, 71 strani naslov, uključujući suradnje s nekim od najvećih imena eVropskog i svjetskog filma, kao što su Volker Schlöndorff, Peter Ustinov, Abel Gance, Robert Hossein, Lamont Johnson, James Cellan Jones, Alexandre Astruce, Mauro Bolognini, Wojtech Jasny, Luigi Magni, Wolfgang Becker i Giuliano Montaldo.

 

Autor: AVAZ

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close