logo
bios

Umro Branko Lustig, dvostruki oskarovac

Objavljeno prije 2 mjeseca . u čet, nov 14th, 2019

Jutros je u Zagrebu umro Branko Lustig, javlja Nacional. Umro je u 87. godini.

Lustig je najpoznatiji hrvatski producent i dvostruki oskarovac za filmove „Schindlerova lista“ 1993. godine i „Gladijator“ 2000. godine.

Karijeru je počeo još u Jugoslaviji, radeći na filmovima “Ne okreći se sine” i “Kozara”. Osamdesetih putuje u Los Angeles gdje upoznaje Stevene Spielberga s kojim je napravio “Schindlerovu listu” za koju je dobio Oscara.

Kao utjecajan producent radi na brojnim filmskim hitovima. Nakon Schindlerove liste najpoznatiji je Gladijator s kojim je dobio drugog Oscara. No,radi i na drugim blockbusterima: Hannibal, Pad crnog jastreba, Kraljevstvo nebesko, Dobra godina…

Prije desetak godina se vratio u Hrvatsku gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma.

Preživio dva konc logora

U intervjuu za Nacional, na pitanje zašto se odlučio vratiti u Hrvatsku iz Los Angelesa, rekao je „Iskreno, vratio sam se da umrem ovdje. Lijep je Hollywood, upoznao sam velike glumce, radio s njima, ali ipak je ovo moja zemlja i puno toga sam tu doživio – i lijepog, ali i stradanja. Tu imam i puno prijatelja, u Americi imam jako puno znanaca, ali samo mi je Spielberg prijatelj“.

Branko Lustig rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u film „Schindlerova lista“.(Index.hr)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh