Umjetna inteligencija piše interaktivne priče!

Znanstvenici sa Sveučilišta Georgia Tech razvili su sistem umjetne inteligencije Scheherazade-IF koji je na osnovi priča koje su napisali ljudski autori u stanju napisati vlastitu interaktivnu priču.

Znanstvenici sa Sveučilišta Georgia Tech razvili su sistem umjetne inteligencije pod imenom Scheherazade-IF koji sam stvara svoje interaktivne priče, djela nalik običnim pričama gdje čitatelji svojim izborom mogu utjecati na razvoj priče. Sistem umjetne inteligencije Scheherazade-IF, koji je dobio ime po liku iz knjige “Hiljadu i jedna noć”, čita i uči na pričama koje su napisali ljudski autori te na osnovi njih piše svoje vlastite interaktivne priče.

Za učenje je sistem na raspolaganju imao 200 priča ljudskih autora koje se koncentriraju na dvije različite radnje, odlazak u kino i pljačku banke. Sistem ne razumije priče koje čita, već prepoznaje određene obrasce u njima, na primjer ako se neki događaj ponavlja više puta, sistem prepoznaje da se radi o nečem važnom, a može prepoznati i događaje koji se često odvijaju prije nekih drugih događaja.

Kako bi testirati Scheherazade-IF, autori sistema su ga usporedili s nasumično generiranom pričom koju je napisao ljudski autor. Skupina čitatelja potom je ocijenila sve tri priče, a Scheherazade-IF je u nekoliko slučajeva bio na razini priče koju je napisao čovjek, dok je u drugim slučajevima ostvario 83% uvjerljivosti ljudske priče. Uspješnost sistema varira od scenarija do scenarija, ali Scheherazade-IF je uvijek bio uspješniji od nasumično generirane priče. Više detalja o Scheherazade-IF sistemu možete pročitati na sljedećoj poveznici.

Autor: Haris Aščalić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close