Izrael otkrio milijarde barela nafte na sirijskom Golanu –Tel Aviv naftu smatra svojom i riskira otvaranje novog fronta na Bliskom istoku

Milijarde barela nafte su otkrivene na Golanskoj visoravni. Takve količine nafte bi, primjerice,  mogle učiniti da Izrael postane potpuno neovisan po pitanju uvoza nafte. No, tu postoji problem. Golan je područje koje je davne 1967.  Izrael u okupirao tzv.  „Šestodnevnom ratu“ i praktično ga preoteo Siriji. Sve vlade Izraela ga od tog vremena smatraju svojim teritorijem, no Ujedinjeni narodi židovskoj državi ne priznaju to pravo, te su od tada na Golanu raspoređene mirovne snage UN-a. Sirija ima međunarodno priznat suverenitet nad tim teritorijem.

Izrael od 1948. uvozi gotovo ukupne količine nafte za svoje potrebe i otkriće ovako velikih zaliha na Golanu bi moglo dodatno uzburkati „duhove“ na Bliskom istoku.

„U južnom dijelu Golanske visoravni su do sada obavljena tri bušenja gdje su pronađene goleme količine nafte“, kaže se u članku objavljenom u izraelskom Globesu.

„Razina potencijalne proizvodnje je nezamisliva. Naime, radi se o milijardama barela koji bi u cijelosti pokrili potrebe Izraela. Danas Izrael troši 270 000 barela nafte dnevno“, nastavlja se u članku.

Postojanje ogromnih količina nafte u tlu je činjenica, no postavlja se pitanje koliko je do te nafte lako doći, odnosno koliki su troškovi ekstrahiranja koji bi utjecali na troškove proizvodnje. Trenutno su cijene barela nafte na niskoj razini i izvlačenje bi trebalo biti relativno jeftino kako bi eksploatacija naftnih polja bila profitabilna. Golan bi tada, baš  kao i ne tako davno otkriveni plin na Mediteranu, mogao dati novi zalet izraelskoj industriji.

Primjerice, cijena barela nafte koju drže SAD je oko 48 dolara, te kada govorimo o milijardama barela na Golanu, govorimo o nevjerojatnim iznosima u novcu.

I dok Izrael mašta o dobicima, nemoguće je i zamisliti da će susjedna Sirija mirno promatrati kako Izrael ispumpava „svoju“ naftu na njihovom teritoriju.

No, pogledajmo kako izraelski znanstvenik na izraelskoj državnoj televiziji opisuje ovo otkriće.

„Govorimo o geološkom sloju od 350 metara i ono što je bitno su njegova poroznost i dubina. Uobičajeni geološki sloj, kada govorimo o naftnim nalazištima, jest 20-30 metara. Ovdje govorimo o sloju koji je 10 puta veći od prosječnih, u prijevodu, radi se o količinama barem deset puta većim od uobičajenih“, izjavio je Yuval Bartov geolog iz „Afek Oil & Gas“ kompanije.

Nepotrebno je reći da je Izraelci ovo smatraju za veliku vijest, no treba pričekati i vidjeti u kojem će se smjeru razvijati situacija u Siriji, koja je čak i po međunarodnom pravu suvereni vlasnik Golanske visoravni.

altermainstreaminfo.com.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close