Umjesto “vijagre” na tržištu smrtonosni amfetamini

Najveća američka farmaceutska kompanija “Pfizer” zabilježila je da se u svijetu najviše nelegalno prodaje “vijagra”, lijek za impotenciju.
To je na konferenciji o intelektualnom vlasništvu u Zagrebu izjavio Jašar Jaman (Yasar Yaman), direktor “Pfizera” za Srednji istok i istočnu Evropu, u čijoj je organizaciji održan panel.

Krivično djelo

Govoreći o izazovima na panelu na kojem su učestvovali predstavnici Interpola, hrvatskog USKOK-a i Turske nacionalne policije s kojima se susreće farmaceutska industrija, sudionici su naglasili da su još male kazne za krivično djelo krivotvorenje i nelegalna prodaja lijekova.

Istaknuto je da je veliki problem i nelegalna prodaja lijekova na internet-portalima, jer se na ovaj način ne može provjeriti kvalitet proizvoda koji je potreban pacijentu.

Kako je pojasnio Jaman, lijekovi koji se nelegalno proizvode u privatnim laboratorijima, prema saznanjima koje on ima, čak sadrže i otrovne supstance poput amfetamina koji se koriste kao droga.

– U jednom nelegalnom laboratoriju u Mađarskoj pronašli smo “vijagru” koja je sadržala amfetamin koji se može koristiti kao ekstazi. To je otrovno, može čak ubiti čovjeka. Ti laboratoriji su vrlo neuvjetni i prljavi pa možete misliti koliko su ti lijekovi koje nelicencirani proizvođači prodaju opasni – poručio je Jaman.

Male kazne

Predstavnici USKOK-a naglasili su da i u Hrvatskoj ima nelegalne prodaje medikamenata, dok je predstavnik Interpola iz Italije Simone Di Meo tokom rasprave utvrdio da su još male kazne za počinioce krivičnog dijela krivotvorenje i proizvodnja lijekova, ali da je ključno da se svijest svih, uključujući građane i vlasti država, o ovom problemu podigne na viši nivo.

Skladište u hotelu

Prema Jamanovim riječima, “Pfizer” je nedavno u saradnji s policijom u Kini otkrio veliku količinu nelegalno proizvedene “vijagre”.

– Skladište je bilo u jednom hotelu te je krivotvoriteljima bilo vrlo jednostavno raditi taj posao jer su za transport lijekova koristili kamione tog ugostiteljskog objekta – naveo je Jaman.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close