Umjesto parlamentarne demokratije imamo vladavinu partijskih elita

Knjiga „Ogledi o državnosti i političkom razvoju BiH – treće dopunjeno izdanje“ autora prof. dr. Mirka Pejanovića promovirana je danas u Sarajevu.

Knjiga je posvećena 70-godišnjici ZAVNOBiH-a i obuhvata elaboraciju bitnih aspekata društveno-historijskog oblikovanja državnosti i obnove i razvoja BiH te strukturnih promjena u političkom razvoju BiH u postdejtonskom periodu.

Recenzent knjige profesor emeritus Omer Ibrahimagić istakao je da je važno da domaći autori više pišu o BiH o njenom državnom uređenju.

U knjizi se tretiraju pitanja kao što su : državnost BiH u društveno-historijskom kontekstu, struktura i razvoj političkog pluralizma u BiH, razvoj demokratije u lokalnim zajednicama, politički razvoj i ustavne reforme, migracije i povratak izbjeglica,  BiH u procesu evropskih integracija…

– Svako od ovih pitanja trebalo je teorijski i metodološki osmisliti u kontekstu svjetske i evropske politike, kao i politike susjeda u okruženju prema BiH. Knjiga je puna činjenica, podataka, informacija, analiza i brojeva koji ilustruju probleme s kojima se ljudi svakodnevno susreću u praksi – ističe Ibrahimagić.

Autor je u knjizi, rekao je Ibrahimagić, potvrdio da se „konsenzus u parlamentarnoj demokratiji BiH ne postiže parlamentarnom procedurom kako Ustav propisuje, već dogovorom partijskih vođa“.

-Tako umjesto parlamentarne demokratije imamo vladavinu partijskih elita – kaže Ibrahimagić, dodajući da će knjiga biti korisna i studentima i ljudima iz prakse.

Prvo izdanje štampano je 2010. a drugo 2012.godine. U drugom izdanju knjiga je dopunjena poglavljem koje se odnosi na pretpostavke ubrzanja integracije države BiH u Evropsku uniju, a u trećem posebno, osmo poglavlje se odnosi na protivrječnosti u razvoju parlamentarne demokratije u BiH.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close