Ulične akcije: Transparency podsjeća građane da zahtijevaju transparanetnost institucija

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) organizuje niz aktivnosti kako bi obilježio 28. septembar, Međunarodni dan slobode pristupa informacijama. TI BiH svake godine koristi ovu priliku da iznova podsjeti građane da imaju pravo da zahtijevaju odgovornost i transparentnost rada javnih institucija na svim nivoima, i da su im ova prava garantovna zakonima o slobodi pristupa informacijama, prenosi novinska agencija Patria.

Ovim povodom, TI BiH će organizovati ulične akcije u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, kako bi informisao građane o njihovim pravima i načinima na koje mogu zahtijevati i dobiti informacije u posjedu javnih institucija, a tom prilikom će biti omogućeno građanima i da direktno sačine zahtjeve za pristup informacijama koje ih zanimaju.

Ulične akcije će se održati u ponedjeljak,  28. septembra 2015. od 11.00 do 14.00 časova u Sarajevu (Ferhadija, ispred Katedrale), Banjaluci (Trg Krajine) i Mostaru (Španski trg).

TI BiH učestvuje i u organizaciji Konferencije o transparentnosti u javnoj upravi u BiH, koja se takođe održava povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama. Konferenciju organizuju članovi međuinstitucionalne radne grupe za komunikacije i upravljanje znanjem (predstavnici Ureda koordinatora za reformu javne uprave, Direkcije za evropske integracije, Agencije za statistiku BiH i Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH), te Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Transparency International BiH.

Ova Konferencija se održava takođe u ponedjeljak, 28.09.2015. sa početkom u 10:00 sati u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

nap.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close