Ukupna proizvodnja mlijeka u BiH ne pokriva ni 20 posto domaće potražnje

Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH, u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, organizirala je danas u Sarajevu okrugli sto o temi “Mogućnosti izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u 2013. – rezultati dogovora BiH-Republika Hrvatska”.

(Fena)

Predsjednik VTKBiH Bruno Bojić rekao je da su bh.  proizvođači do sada u Hrvatsku izvozili mlijeko u vrijednosti oko 42 miliona KM te da će to tržište biti izgubljeno ukoliko ne bude usvojena neophodna legislativa za usklađivanje naših proizvoda sa standardima Evropske unije.

Naglasio je da bi bilo najbolje uvesti reciprocitet i zabraniti uvoz, ali da to nije moguće zbog trgovinskih sporazuma koji su potpisani. VTKBiH, kako je dodao,  poduzima aktivnosti na pronalasku novih tržišta i na povećanju kvota za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

Bojić je podsjetio da je na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i hrvatskog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine dogovoreno da rok za izvoz bh.  proizvoda biljnog i životinjskog porijekla u Hrvatsku bude pomjeren s 1. januara na 31. juni naredne godine, s tim da rok valjanosti tih prozvoda ne smije preći 31. juni.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković rekao je da je to ministarstvo prije dvije godine izradilo mapu puta za ispunjenje uvjeta za izvoz u Evropsku uniju, ali da realizacija nije tekla zadovoljavajućom dinamikom, zbog čega smo sada u ovakvoj situaciji.

On je dodao da je Institut za akreditiranje BiH – BATA dobio evropsku akreditaciju i da može izdavati certifikate za izvoz na područje EU-a i da preostaje da legislativa o usklađivanju proizvoda s evropskim standardima, koja je usvojena, bude implementirana.

Pojasnio je da proizvođači moraju proizvoditi, skladištiti, transportovati, prerađivati, pakovati i etiketirati svoje proizvode u skladu s regulativom o higijeni prehrambenih proizvoda koju je Vijeće ministara BiH usvojilo, a koja je utemeljena na evropskim standaradima, što znači da moraju biti u mogućnosti dokazati da je proizvodnja,od staje do mljekare, u skladu s evropskim standardima.

Nešković tvrdi da bh. proizvodi po kvalitetu ne zaostaju za evropskim, ali da to treba pojedinačno potvrditi Ured  za veterinarstvo BiH.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić za trenutnu situaciju okrivio je izvršnu i zakonodavnu vlast po kojoj, kako kaže, ispada da se Evropska unija osniva 1. januara 2013. te se zapitao šta će se to izvoziti, s obzirom na to da smatra da je animalna proizvodnja u ovoj godini uništena, pogotovo u Federaciji BiH.

Potcrtao je da vlast preuveličava problem izvoza mlijeka u Hrvatsku u 2013. kako bi skrenuli pažnju sa stvarnih problema, s obzirom na to da ukupna proizvodnja mlijeka u BiH može zadovoljiti manje od 20 posto domaće potražnje.

Nikšić je poručio da je najvažnije raditi na podizanju svjesti naših potrošača o važnosti kupovine domaćih proizvoda koji su visokog kvaliteta, što bi spasilo domaću proizvodnju, ali je dodao da ne podržava kampanje poput kampanje “Kupuj srcem”  u kojoj, kako kaže , nema poljoprivrednika.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close