Ukoliko Federalna vlada ne plati dugovanja Deltagripu, stečajni proces se nastavlja…

Privremeni stečajni Jospo Knežević iz Dubrovnika juče je ušao Naftne terminale Ploče, te je blokirana sva imovina ovoga preduzeća. Ukoliko do 5. marta Federalna vlada ne plati dugovanja prema britanskom Deltagripu, stečajni proces se nastavlja…

(Depo)

“Deltagrip” je od ranije pokrenuo ovršni postupak pa prisilno skida novac s računa terminala, koji su u stopostotnom vlasništvu države Bosne i Hercegovine, zbog čega radnici već tri mjeseca nisu primili plaću. Osim što nemaju primanja, radnici se boje i za imovinu tvrtke koja bi uskoro mogla postati vlasništvo “Deltagripa”. Riječ je o dvanaest spremnika za naftu u bescarinskoj zoni Luke ukupnog kapaciteta 82.500 tona te upravnoj zgradi u središtu Ploča, koji bi na jeftin način dopale u ruke Englezima, prenijela je Slobodna Dalmacija.

 

Naftni lobiji

Sindikalni povjerenik “Naftnih terminala” Ploče Tonći Marinović ističe da se radi o sprezi naftnih lobija iz Hrvatske i BiH, koji vođeni vlastitim interesima žele uništiti terminale.

– U tome im je svesrdno pomagala uprava tvrtke u Pločama, na čelu sa bivšim direktorom Josipom Tomićem, koji je potpisao štetan ugovor sa “Deltagripom” na temelju kojega potražuju šezdeset milijuna kuna – tvrdi Marinović.

U tom ugovoru i njegovim dodacima pogodovalo se isključivo “Deltagripu”, koji je za najam skladišta plaćao znatno nižu cijenu od tržišne, pa se tako lako može izračunati da je jednogodišnja zarada od iznajmljenih tankova drugim poduzećima bila jednaka petogodišnjoj zaradi uprihodovanoj od “Deltagripa”.

– Odgovorno tvrdim da je taj ugovor obična krivotvorina i nije mi jasno kako može biti dokaz na sudu – pita se Marinović.

Naime, arbitražni sud Međunarodne trgovinske komore iz Pariza prihvatio je kao pravovaljan taj dokument i naložio isplatu šezdeset milijuna kuna “Deltagripu” na ime odštete zbog prekinutog ugovora o najmu skladišta. Spor je nastao kada su, pročešljavajući poslovne knjige, u NTF-u uvidjeli kako su Britanci imali cijene niže od tržišnih, a kada su im ponudili realne tržišne cijene, oni su to odbili. Ugovor je raskinut te su Britanci zaštitu zatražili u Parizu, gdje je postupak okončan u njihovu korist.

Nisu znali za ugovor

Na temelju te isprave Općinski sud u Sisku po ovlaštenju zagrebačkog suda donio je odluku o pokretanju ovršnog postupka i prisilne naplate duga s računa NTF-a.

– Nas porobljava off shore kompanija s falsificiranim ugovorom o najmu skladišta, koji je ovjeren nepostojećim pečatom. Nitko u poduzeću, ni nadzorni odbor ni uprava, nije znao da taj ugovor postoji. “Deltagrip” ga je izvukao na arbitraži u Pariz i zbog njega se nalazimo u ovoj situaciji – kaže Marinović.

Zbog događanja u “Naftnim terminalima” Marinović je podnio prijavu Uskoku i državnom odvjetništvu, koji još uvijek nisu reagirali. Također je podneseno nekoliko kaznenih prijava u BiH, koje čekaju svoj epilog. Josip Tomić, bivši direktor NTF-a, odbacuje svaku odgovornost te kaže da su ugovori s “Deltagripom” jednostrano raskinuti iz političkih razloga.

– Ja sam smijenjen jer nisam želio potpisati taj raskid, kojim je učinjena velika materijalna šteta poduzeću – kazao nam je Tomić.

– Ugovor o najmu spremnika kao i svi dodaci su pravovaljani i profitabilni što je potvrdio Arbitražni sud, pojasnio je Tomić, naglašavajući kako je za sve svoje poslovne odluke imao suglasnost Nadzornog odbora.

I dok radnici strahuju za svoju sudbinu, vlada Federacije BiH s “Deltagripom” namjeravala je sklopiti izvansudsku nagodbu bez pokretanja prisilne naplate i stečaja, sve dok pravosudne institucije RH ne donesu konačnu odluku u sporu. Budući da se nisu uspjeli dogovoriti, neslužbeno smo doznali da je “Deltagrip” podnio zahtjev za stečaj, čime je sudbina osamdeset zaposlenika postala još neizvjesnija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close