UKC Tuzla: Pet pacijenata dobilo nove organe

Na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Tuzla izvršena je transplantacija dvije rožnjače, dva bubrega i jetre, uz prethodnu eksplantaciju organa donora iz Zenice, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

(SRNA)

Ljekari UKC Tuzla su, u saradnji sa kolegama iz Kantonalne bolnice Zenica, izvršili eksplantaciju organa, dok su multidisciplinarni timovi UKC Tuzla obavili transplantaciju.

Direktor UKC Tuzla Nešad Hotić rekao je na konferenciji za novinare da su brzim reagovanjem cjelokupnog transplantacionog tima UKC Tuzla, operativnog tima iz Zenice, kao i humanosti porodice donora, urađene transplantacije bubrega, rožnjače i jetre.

Hotić je izrazio veliku zahvalnost kolegama iz Zenice i ljekarima supervizorima iz Kliničke bolnice “Merkur” iz Zagreba.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla Mirsada Prašo istakla je da uključivanje kantonalnih bolnica u transplantacioni projekat predstavlja veliki uspjeh, izrazivši nadu da će Kantonalna bolnica Zenica biti podstrek bolnicama u Mostaru i Bihaću.

Načelnik Klinike za hirurgiju Zijah Rifatbegović rekao je da je ovo prva kadeverična transplantacija jetre u posljednje dvije godine, dodavši da je sve proteklo u najboljem redu i da pacijenti imaju uredan postoperativni tok.

Načelnik Klinike za interne bolesti UKC Tuzla Emir Hodžić naglasio je da se pacijenti kojima je izvršena transplantacija bubrega osjećaju dobro, te da za sada nije zabilježena nijedna akutna komplikacija.

On je dodao da je do sada u UKC Tuzla urađeno 115 transplantacija bubrega sa živog donatora i 15 kadeveričnih.

“Oba pacijenta kojima je urađena transplantacija rožnjače su dobro, transplantant je čist i bistar, nema znakova odbacivanja i, ako sve bude išlo predviđenim tokom, pacijenti će uskoro biti pušteni na kućno liječenje”, rekao je načelnik Klinike za očne bolesti Vahid Jusufović.

Transplantacija organa izvršena je u noći između 1. i 2. septembra.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close