UIOBiH prevažna institucija da bismo dozvolili da je kriminalci “razvlače”

Ministar finansija Bosne i Hercegovine Nikola Špirić najvio je danas da će se aktivnosti na otkrivanju kriminalnih radnji u Upravi za indiretno oporezivanje Bosne i Hercegovine nastaviti jer je UIO prevažna institucija za BiH. On je danas u Sarajevu razgovarao s glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem, direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mirom Džakulom i predsjednikom Sindikata UIO BiH Mehmedalijom Osmićem o aktivnostima UIO, Suda i Tužilaštva i svih onih koji su u lancu borbe protiv kriminala i korupcije.

Čestitao je Tužilaštvu i agencijama koje su radile na dokumentiranju kriminala, korupcije i pranja novca i na spremnosti Uprave da da aktivni doprinos toj saradnji i da dođe do prvih hapšenja i procesuiranja.

Naglasio je da UIO ima sve mehanizme da može da procesuira, postavlja ljude i zakonito ubire prihode jer se radi o “prevažnoj instituciji za sve državne nivoe vlasti” zbog čega je dogovoreno da se pruži puna podrška menadžmentu UIO-a da u skladu sa zakonom nastavi s ubiranjem prihoda.

Za prvih šest mjeseci ove godine i pored elementarne nepogode koja je BiH zadesila bit će zabilježen rast prihoda u odnosu na prvih šest mjeseci 2013. godine. U maju i junu zabilježen je pad prihoda od indirektnih poreza, ali to nije, kaže Špirić, samo zbog elementarne nepogode nego i zbog uvoza robe iz Hrvatske nakon što je postala članicom Evropske unije.

– Imali smo dosta problema da dođemo do sporazuma da se objavi 100 najvećih poreskih dužnika. Rasprava je trajala šest mjeseci. Kada je spisak objavljen Tužilaštvo je moglo naći načina da se suoči s ovom problematikom – kazao je Špirić.

Iznio je podatak da je dolaskom ovog menadžmenta, UIO ima rast prihoda i rast povrata koji je vezan za međunarodne ugovore i sporazume te je poručio da gdje god se radi o tokovima novca i robe radi se o državi i svi koji misle da mogu da prevare državu pokazalo se da su u velikoj zabludi.

Naglašava da su prvi sastanci o ovom pitanju bili prije dvije godine kada je bilo predmeta od oko 200 miliona KM u Tužilaštvu, a kada je došlo do spajanja poreznih uprava bilo je utuženih oko 700 miliona KM koji nisu procesuirani, te Špirić naglašava da se radi o ozbiljnom poslu koji će biti nastavljen.

– Ovo je ozbiljno upozorenje i očekujem da svi oni koji misle da se igraju s javnim prihodima barem u vremenu ispred nas doći će na dnevni red. Ovo je akcija koja će trajati, Uprava je prevažna da je kriminalci razvlače – zaključio je Špirić.

Glavni tužlac Goran Salihović naglasio je da je rezulatat objave spiska dužnika koji su dugovali oko 290 miliona KM, povećanje prihoda za oko 30 miliona KM u odnosu na raniji period.

Ističe da je Tužilaštvo BiH vidjelo svoju šansu da kroz te izvještaje krene u obračun s neplatišama i onima koji su na ovaj način oštetili državu, podsjećajući da je posljednji predmet “Pandora” rađen osam mjeseci i rezultirao je brojnim hapšenjima što je velika stvar za Tužilaštvo i pravosuđe BiH.

– Ovo nije bio klasičan USKOK, kao u Hrvatskoj, nego se radi o vidu saradnje u kojem ljudi iz Uprave primaju platu, a rade i radit će za potrebe Tužilaštva. Znači, radi se o stvaranju zajedničkih timova. To smo napravili i s Graničnom policijom BiH – kazao je Salihović.

Naglasio je da ono što pripada državi, ne smije niko oduzeti te dodao da ono što je dosad urađeno pokazuje da nema alternative u borbi protiv korupcije. Najavio je da će Vijeću ministara BiH uputiti zahtjev za dodatni broj tužilaca koji će raditi na predmetima korupcije jer bez ljudi, opreme i podrške ne može biti efekata na terenu.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula podsjetio je da je Uprava ključna institucija za fiskalnu stabilnost BiH za sve nivoe vlasti, stoga je najvažnije da se u Upravi radi na zakonit način, dodajući da je Uprava pokazala da je opredijeljena za saradnju s Tužilaštvom BiH i svim pravosudnim institucijama u BiH.

– Već 2011. godine upozoravali smo da je tada bilo oko 200 miliona KM dokazanih prevara iz oblasti carina i poreza. Uprava je preuzela i 142,6 miliona KM duga od bivših carinskih entitetskih uprava, više od 70 miliona KM tog duga otišao je u zastaru. Slično se dešava s drugim dugovanjima, to je proces koji traje i koji će nas dovesti da svi radimo u skladu sa zakonom i da što je moguće više smanjimo carinsku i poreznu utaju na svim nivoima i u svim oblastima kako u indirektnim tako i u direktnim porezima – kazao je Džakula.

Naglašava da će ovaj proces pokazati i na koji način se troše budžetska sredstva jer je cilj da UIO bude što bolji i što uspješniji u odnosu na druge institucije u zemljama u okruženju.

Predsjednik Sindikata UIOBiH Mehmedalija Osmić podsjetio je da je istraga oko Uprave počela u martu 2013.  te je zamolio sve uposlenike Uprave da pomognu Tužilaštvu u narednim aktivnostima jer, stav je Osmića, pravi posao još nije počeo.

Sagovornici su  istaknuli  i da u Upravi za indirektno oporezivanje BiH radi 2.450 osoba od kojih mnogi časno rade svoj posao te su najavili da će oni koji budu radili kriminalne radnje za to odgovarati jer je Tužilaštvo BiH, rečeno je danas, spremno za ovaj posao.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close