Ko ode u Siriju, čeka ga i do 10 godina zatvora!

Učestvovanje državljana Bosne i Hercegovine u oružanim sukobima u inostranstvu od danas je i službeno krivično djelo kažnjivo do deset godina zatvora.
Izmjene zakona kojima se sankcioniše učešće u sukobima u inostranstvu na strani vojnih, paravojnih ili parapolicijskih jedinica stupile su na snagu nakon što su 17. juna, na osnovu odluka Zastupničkog i Doma naroda parlamenta, obavljene u Službenom glasniku BiH.
Direktan povod za izmjene je činjenica da su destine državljana BiH učesvovale u borbama u Siriji u redovima ekstremnih islamističkih organizacija.
Prema podacima koje navodi “Dnevni avaz”, registrovano je najmanje 80 građana u sirijskom ratu. Pretpostavlja se da ih je dvadesetak poginulo, dok se oko 40 vratilo u BiH.
Uz one koji se odluče da ratuju u inostranstvu, zatvorske kazne do pet godina zatvora prijete i organizatorima odlazaka, kao i onima koji obučavaju dobrovoljce.
Do četiri godine “iza rešetaka”, navodi Hina, predviđene su za osobe koje javno ili kroz medije promovišu odlazak na inostrana ratišta.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close