UIO: Prihodi od PDV-a u prva dva mjeseca veći 8,5%

Po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV), akciza, carina i putarina, u prva dva mjeseca ove godine prikupljeno je 883 miliona maraka, što je 50 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.
Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević istakao je da prihodi po osnovu PDV-a bilježe rast od 8,5 odsto.
– Prihodi od akciza u prva dva mjeseca iznose 189,2 miliona KM i manji su za 1,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Razlog je što su manji prihodi od akciza na naftu i naftne derivate. Prikupljeno je svega 56,1 milion KM, što je za 4,1 milion KM manje u odnosu na isti period 2012. godine – kazao je Kovačević “Glasu Srpske”.
Naglasio je da su zato povećani prihodi po osnovu akciza na cigarete, koji najvećim dijelom učestvuju u ukupnim prihodima od akciza.
– U prva dva mjeseca ove godine prikupljena su 117,3 miliona maraka, što je za 400.000 KM više u odnosu na prva dva mjeseca 2012. godine – rekao je Kovačević.
Dodao je da su povećani i prihodi po osnovu akciza na alkohol, alkoholna pića i pivo.
– Prikupljen je 8,1 milion KM, što je 900.000 KM više u odnosu na prva dva mjeseca 2012. godine – istakao je Kovačević i dodao da su prihodi od carina ostali na nivou prošlogodišnjih, u prva dva mjeseca.
Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske Saša Grabovac smatra da ovo povećanje prihoda od indirektnih poreza ne treba da daje lažnu sliku oporavka ekonomije.
– To, svakako, ne znači da je privredna aktivnost bolja. Prihodi od akciza na duvanske proizvode su, očekivano, veći, jer su akcize povećane i usklađene sa standardima Evropske unije. Pad prihoda po osnovu akciza na naftu i naftne derivate pokazuje da je sve niži standard stanovnika i da privreda slabije radi. Manje se troši goriva za privredu, pa je i očekivano što je došlo do pada prihoda – naglasio je Grabovac.
Dodao je da ni povećanje prihoda po osnovu PDV-a nije dokaz da privreda napreduje.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close