BiHPrivreda

UIO BiH prikupila 289 miliona KM više nego prošle godine

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prikupila je u prvoj polovini ove godine 3,29 milijardi KM prihoda od indirektnih poreza ili za 289 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine, potvrđeno je Srni u UIO. 
U prvih šest mjeseci porezni obveznici ostvarili su pravo na povrat PDV-a u iznosu od 662 miliona KM, tako da su neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima iznosili 2,917 milijardi KM ili za 251 milion KM više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Odjeljenje za makroekonomsku analizu UIO navodi u svom biltenu da je nominalno izraženo u prvom polugodištu ove godine najveći rast prihoda od 117,5 miliona KM zabilježen kod PDV-a te da su prihodi od putarine porasli za 98 miliona KM, od akciza za 17,6 miliona KM, a od carina za 8,3 miliona KM.
Isplate povrata PDV-a poreznim obveznicima povećane su za 51,8 miliona KM u prvom polugodištu, dok su isplate po osnovu međunarodnih projekata bile manje za 14,7 miliona KM.
Naplata prihoda od akciza u prvom polugodištu bila je podložna snažnim oscilacijama, gdje se mjesečni raspon stopa rasta kretao od negativnih 11 posto do pozitivnih vrijednosti od 21 posto.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close