UIO BiH: Oduzeta roba u vrijednosti od 150.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli raznu robu koja se nezakonito prodavala na podrčju opštine Cazin. Ukupne vrijednosti privremeno oduzete robe iznosi 150.000 KM.

U okviru svojih redovnih aktivnosti službenici Sektora za provođenje propisa UIO iz sva četri regionalna centra izvršili su kontrole na tržnici “Incel” u Cazinu. Tom prilikom kod više fizičkih lica koja se bave prometom robe na štandovima, pronađena je i privremeno oduzeta veća količina robe komercijalnog karaktera za koju nije postojola potrebna dokumentacija o porijeklu. Radilo se o robi koja je prokrijumčarena na tržište BiH i za koju nisu plaćene uvozne dažbine, već se ista prodavana „na crno“. Radilo se se uglavnom o odjeći, obući, tepisima, torbama afro-azijskog porijekla, a ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na oko 150.000 KM. Također, uočeno je da se na pomenutoj tržnici vrši promet robe komercijalnog karaktera, a lica koja se bave prodajom takve robe (oko 90 štandova), ne posjeduju odobrenje za rad od nadležnog organa.
Prilikom provjera uočena je i određena količina robe koja se odnosi na zaštitu prava intelektualne svojine, o čemu je odmah putem telefona obaviještena Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Bihać. Radi se o krivotvorenoj robi pronađenoj kod pravnog lica u Cazinu, i to određena količina majica, hlača i kaiša Tommy Hilfiger, majica Ralph Lauren polo, majica Puma, donji dio trenerki, komplet trenerki i šorceva Adidas, patika Nike, patika All Star i hlača Armani, ukupne vrijednosti cca 37.000,00 KM.
Protiv lica od kojih je roba privremeno oduzeta, ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje, pokrenut će postupke pred nadležnim pravosudnim organima.

www.magazinplus.eu – UiO BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close