UIO BiH: Oduzeta roba u vrijednosti od 130.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje privremeno su odzeli na tržnici Arizona raznu robu koja je na nezakonit način uvezena u BiH u vrijednosti od 100.000 KM.

Na osnovu prikupljenih obvaještajnih informacija o stavljanju u promet u BiH razne robe koja nije prošla zakonski predviđenu carinsku proceduru i na koju nisu plaćene uvozne pristojbe, službenici Uprave za neizravno oporezivanje u Regionalnom centru Tuzla, izvršili su provjere kod obveznika na području tržnice Ariziona. Tom prilikom je u prodajnom prostoru obveznika pronađena veća količina roba stranog porijekla (razni pojasevi – 2.000 kom, razne torbe – 2.500 kom), tržišne vrijednosti od 100.000 KM. Za tu robu nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je nad istom proveden carinski postupak, te da su u skladu sa zakonom naplaćene uvozne pristojbe. Zato je predmetna roba privremeno oduzeta, a za utvrđene nepravilnosti protiv vlasnika trgovačke radnje, sukladno Zakonu o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje u suradnji sa službenicima Granične policije BiH privremeno su odzeli 143 kilograma rezanog duhana za motanje i pušenje, koji se nezakonito prodavao na Velikoj tržnici u Orašju. Na području Kvantaške tržnice „Agrotržni centar“ u Bijeljini izvršeno privremeno oduzimanje 67 KG duhana za pušenje i 150 paklica cigareta.

Prilikom provođenja operativne akcije, na 12 lokacija (štandova) od osoba koje su vršile promet duhana za pušenje koji nije na zakonit način bio označen atrošarinskim markicama UNO, privremeno je oduzeta količina od 143 kg duhana za pušenje. Operativnom akcijom na području Kvastaške tržnice „Agrotržni centar“ u Bijeljini na jednoj lokaciji oduzeto je 67 kg duhana za pušenje i 150 paklica cigareta. Protiv osoba koje su na nezakonit način stavile u promet predmetne duhanske proizvode nadležnom Sudu, sukladno Zakonu o trošarinama u BiH, podneseni su zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

Današnja akcija je izvedena u skladu sa Operativnim planom Uprave za neizravno oporezivanje za provođenje operacije „BIJELI MERKUR 2“, te prikupljenih obavještajnih podataka. Akciju su izveli službenici UNO iz Odsjeka za provedbu propisa u Regionalnom centru Tuzla, točnije Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, u suradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH, Terenski ured Sjeveroistok Bijeljina. Ovo je samo jedna od akcija na suzbijanju nelegalne prodaje duhana i duhanskih prerađevina koje će i u narednom razdoblju biti izvedene na tržnicama širom Bosne i Hercegovine.

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje privremeno su odzeli u zračnoj luci Sarajevo razne falsificirane dijelove za mobilne uređaje marke Samsung u vrijednosti od 30.000 KM.

Carinski službenici Uprave za neizravno oporezivanje spriječili su pokušaj nelegalnog uvoza falsificiranih dijelova za mobilne uređaje marke Samsung. Roba je bila podrijetlom iz Kine i iz zračne luke Sarajevo trebala je stići u Carinsku ispostavu u Tuzli. Radi se o 1.038 dijelova koji predstavljaju falsifikate za mobilni ređaj marke Samsung. Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 30.000 KM. Roba je privremeno oduzeta a protiv osoba koje su vršila uvoz biće podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

www.magazinplus.eu – UIO BIH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close