UIO BiH: Farsa od konkursa za direktora carina

Zdravko Cvjetinović imenovan je 16. januara ove godine za pomoćnika direktora Sektora za carine u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, iako nije bio prvi na Listi uspješnih kandidata na javnom konkursu koji je provela Agencija za državnu službu BiH, saznaje poslovni portal CAPITAL.

Ovo je vidljivo iz Liste uspješnih kandidata, ali to je potvrdio i lično direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula u svom Rješenje o imenovanju  koje je u posjedu CAPITAL-a.

Džakula u Rješenju potvrđuje da Cvjetinović nije bio prvi na Listi najuspješnih kandidata, ali to ga nije spriječilo da njega postavi. Izbor Cvjetinovića pravda mišljenjem da on „ovu zahtjevnu dužnost može obavljati uspješnije od prvoplasiranog kandidata, koji u navedenom smislu ne posjeduje takve reference“!!!

Džakula se poziva na „diskreciono pravo direktora da izvrši izbor i imenovanje operativnog rukovodioca-pomoćnika direktora, kao i da je to pravo ograničeno propisanim uslovima, odnosno, da se izabere kandidat sa Liste uspješnih kandidata..“

Bez obzira na mišljenje Komisije za izbor Agencije za državnu upravu, Džakula je sebi uzeo za pravo da bolje ocijeni kandidate.

Navodi da je Zdravko Cvjetinović, kao drugoplasirani kanditat sa Liste uspješnih kandidata, „u Upravi od njenog osnivanja, da je cjelokupni radni staž ostvarvio u carinskoj djelatnosti..“, te da je bio rukovodilac u bivšoj Republičkoj upravi carina RS, od šefa carinske ispostave, šefa Odsjeka za carine Regionalne carine Tuzla do pomoćnika direktora-operativnog rukovodioca Sektora za carine.dzakula objasnjenje

„Ocijenjeno je da on, svojim stručnim i profesionalnim kvalitetima, te stečenim dugogodišnjim radnim iskustvom u oblasti provođenja zakona i drugih propisa, te pokazanim organizacionim i rukovodnim sposobnostima, ovu zahtjevnu dužnost može obavljati uspješnije od prvoplasiranog kandidata“, navodi se u Rješenju o imenovanju koje potpisuje Džakula.

Agencija već imenovala Lalića!!!

Rjesenje o imenovanju 2 str

Rjesenje o imenovanju 2 str

Agencija za državnu upravu BiH je 27. avgusta prošle godine raspisala Javni oglas za rukovodeće službenike u UIO BiH. Komisija za izbor je izvršila ocjenjivanja i na osnovu rezultata koje su kandidati postigli na stručnom ispitu utvrdila listu od osam uspješnih kandidata.

S obzirom da direktor UIO nije u roku od 30 dana imenovao pomoćnika direktora Sektora za carine, Agencija za državnu službu je kako saznaje CAPITAL, po službenoj dužnosti, po članu 28. stav 3. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, imenovala najuspješnijeg kandidata sa Liste, Lalić Nenada.

Direktor UIO je ignorisao odluku Agencije i 16. januara donio Rješenje o imenovanju Cvjetinovića za pomoćnika.

Cvjetinović je imenovan na četvorogodišnji mandat, sa neto platom od 2.621,05 KM.

 

 

Spisak kandidata

1.Lalić Nenad 127,66 (br.bodova)

2.Cvjetinović Zdravko 126,33

3. Marinković Goran 126,33

4.Marjanović Nedeljko 120,33

5. Terzić Saudin 108,33

6. Gajić Stanko 106,66

7.Alagić Ognjen 104,66

8.Čaušević Kemal 103,00

Svrha konkursa?

Nejasno je koja je svrha raspisivanja Javnog poziva za radna mjesta u UIO, ali i drugim državnim institucijama, prijave kandidata, prikupljanje dokumentacije, provođenja intervjua, testiranja i utvrđivanje liste najboljih kandidata, ako direktori ili drugi neposredni nadležni uzimaju sebi za pravo da imenuju službenike po svojoj procjeni, želji ili nahođenju.

Osim gubitka vremena, uzalud se troši i novac. Članovima komisije za izbor se isplađuju dnevnice, kandidati troše vrijeme i novac na putovanje na testiranje i intervjue, pribavljanje dokumentacije, a plaćaju se i objave javnog poziva u dnevnim novinama i službenom glasniku.

lista kandidata1

CAPITAL: Siniša VUKELIĆ

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close